Više od 800 Srba podnelo zahtev za kosovske pasoše tokom januara

Više od 800 Srba podnelo je tokom januara ove godine zahtev za kosovske pasoše, čijim nosiocima nisu potrebne vize za ulaz na teritoriju Evropske unije (EU), piše prištinski portal reporteri.net. pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.

Od 1. januara ukinute su vize za nosioce pasoša Kosova, ali ta odluka ne važi za srpske državljane Kosova koji imaju pasoše Koordinacione uprave, koje izdaje Srbija.

Samo tokom januara, 826 osoba je podnelo zahtev za kosovski pasoš – iz Leposavića 155 osoba, 125 osoba iz Zubinog Potoka, 112 stanovnika Zvečana i 434 osobe iz Severne Mitrovice, navodi u odgovoru medijima kosovski MUP.

Prema podacima policije, do 31. decembra 2023. godine zahtev za kosovski pasoš podnelo je ukupno 6.310 državljana Srbije – 693 iz Leposavića, 911 iz Zubinog Potoka, 671 iz Zvečana i 4.035 iz Severne Mitrovice.

Evropska komisija saopštila je 13. januara kako očekuje da se, u među-institucionalnom procesu unutar EU, odobri da vizna liberalizacija važi i za nosioce srpskih pasoša, koji žive na teritoriji Kosova.

Tom predlogu se usprotivila Vlada Kosova, navodeći da bi takav predlog zaustavio integraciju zajednice kosovskih Srba i legitimisao nelegalne paralelne strukture Srbije na Kosovu, čije je gašenje tražila EU, navodi prištinski portal Reporteri.net.

Izvor :
Kim