Velika Hoča: Učenici i nastavnici obeležili dan maternjeg jezika

U osnovnoj školi „Svetozar Marković“ u Velikoj Hoči obeležen je dan maternjeg jezika. Nastavnici su zajedno sa učenicima raznim aktivnostima obeležili današnji dan.

Nastavnica srpskog jezika Milena Petrović kazala je da čuvajući naš jezik čuvamo ono što jesmo.

“Jezik je naša briga i obaveza, ogledalo naše duše. Čuvajući maternji jezik, mi čuvamo ono što jesmo. Srpski jezik treba svakodnevno da negujemo i da čuvamo od zaborava. To je nit koja povezuje sve Srbe gde god se nalazili. Stoga, podižimo svest o značaju maternjeg jezika svakog dana, a ne samo danas”, navela Petrovićeva.

Ona dodaje da se učenici svakodnevno trude da nauče nešto novo o svom jeziku.

“O svom maternjem jeziku učenici se svakodnevno interesuju i trude da nauče nešto novo. Poznavanje maternjeg jezika sa različitih aspekata je široka oblast, kod učenika je svest razvijena u dovoljnoj meri da nipošto ne zaborave svoju kulturu, nacionalni identitet, svoje najvažnije sredstvo za sporazumevanje. Treba naglašavati i uticati na učenike o značaju srpskog jezika, o važnosti čitanja i korišćenja rečnika, jer ga samo na taj način štitimo od zaborava”, kazala je Petrovićeva.

Osnovnu školu „Svetozar Marković“ i predškolsku ustanovu pohađaju 52 učenika.

Međunarodni dan maternjeg jezika koji je ustanovila organizacija UNESCO obeležava se iz više razloga. Primarna stvar je isticanje važnosti učenja jezika za razvoj višejezičnosti i razumevanja među ljudima koji pripadaju različitim kulturama.

UNESKO ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da više od 40 procenata svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume. 

Izvor :
Radio Goraždevac