Vajar i akademik Svetomir Arsić Basara sahranjen u Aleji zaslužnih građana

Vajar, pisac i akademik Svetomir Arsić Basara sahranjen je danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

„Samo ona Srbija koja pamti svoje velikane, kao što je Svetislav Arsić Basara, ima pravo na budućnost“, rekao je na sahrani ministar kulture Nikola Selaković, a prenosi njegov kabinet.

Selaković je kazao da je taj umetnik punih 40 godina bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, navodeći da će Basaru najpre pamtiti kao „divnog čoveka i najboljeg predstavnika našega naroda“.

On je istakao da Basara nije svoje uzore tražio po belome svetu, već je nadahnuće tražio u tradiciji i kulturi svoga naroda, kako bi, veran svojim korenima, imao pravo na budućnost – i on i njegov narod.

Svetomir Arsić Basara rođen je 15. maja 1928. godine u selu Sevce na Kosovu, a predavao je na Višoj pedagoškoj školi i Akademiji umetnosti u Prištini. Osnivač je Likovne kolonije u Dečanima, a inicirao je osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije.

Prvi rad „Glava devojčice“ izvajao je 1950 godine. Pisao je studije o skulpturi, likovne kritike i pripovetke. Za redovnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1994. godine.

Prepoznatljiv je po monumentalnom ciklusu skulptura inspirisanih nacionalnom istorijom i njenim junacima.

Izvor :
FoNet, N1