Ustoličenje patrijarha Porfirija u Pećkoj patrijaršiji

Patrijarh Porfirije danas će, na crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice, biti ustoličen u Pećkoj Patrijaršiji, drevnom sedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC). Neposredno po izboru, početkom prošle godine, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu, kada je primio prava i dužnosti koje mu pripadaju kao poglavaru.

Običaj je da se zatim ustoliči i u Pećkoj patrijaršiji, ali je to odloženo, kako je navela SPC, zbog epidemioloških mera na Kosovu i Metohiji.

Prilikom svečanosti na kojoj treba da bude uveden u tron, patrijarh Porfirije će služiti liturgiju sa više vladika.

Priština je zabranila direktoru vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću da prisustvuje ustoličenju.

Do ustoličenja dolazi u trenutku kada Beograd ističe da je izložen velikom pritisku sa Zapada da promeni svoj stav o Kosovu.

Neposredno po izboru, patrijarh Porfirije izjavio je da je „referendum na Kosovu izvršen na Vidovdan, 1389. godine“.

Ustoličenju prethodnog poglavara, patrijarha Irineja, u Pećkoj Patrijaršiji prisustvovao je i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić.

Pećka Patrijaršija, mada u Raško-prizrenskoj eparhiji, predstavlja manastir pod neposrednom upravom poglavara Srpske crkve.

Na dan ustoličenja obeležava svoju slavu – Pokrov presvete Bogorodice.

Patrijarh Porfirije je 46. srpski patrijarh, a 57. poglavar Srpske crkve, jer su prethodno to bili arhiepiskopi, počevši od prvog arhiepiskopa, Svetog Save.

Episkop Sava služio praznično bdenije u Pećkoj patrijaršiji

U molitvenom prisustvu patrijarha srpskog Porfirija i velikog broja arhijereja, episkop marčanski Sava služio je sinoć bdenije u navečerje praznika Pokrova presvete Bogoridice, slave Pećke patrijaršije, stavropigijalne lavre patrijaraha srpskih.

Danas je praznik Pokrova Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik Pokrova Presvete Bogorodice  kao pomen na crkveni događaj kada se Bogorodica tokom bogosluženja javila narodu okupljenom na molitvi u crkvi zvanoj Vlaherne u Carigradu dok je služeno svenoćno bdenije.

Događaj koji crkva praznuje dogodio se 14. oktobra 911. godine, u vreme cara Lava Mudroga (Filosofa).

Crkva je bila ispunjena pobožnim narodom i svi su bili duboko utonuli u molitvu. Pri dnu crkve nalazili su se Sveti Andrej Jurodivi i njegov učenik Epifanije.

U četvrti čas noći ugledali su Presvetu Bogorodicu iznad naroda, sa rasprostrtim omoforom na rukama kojim kao da zaklanjaše narod. Bila je odevena u zlatokrasnu porfiru i blistala okružena apostolima, svetiteljima, mučenicima i devicama.

Sveti Andrej pokaza rukom Epifaniju i upita ga da li i on vidi Bogorodicu kako se moli za sav svet, što Epifanije začuđen potvrdi. Radi toga događaja uvedeno je ovo praznovanje, da podseća na taj trenutak i na stalno pokroviteljstvo Presvete Bogorodice kada god to u nevoljama od nje molitveno tražimo.

Crkva je oduvek proslavljala Presvetu Bogorodicu kao pokroviteljku i zaštitnicu roda hrišćanskog, koja svojim molitvama umilostivljava Boga prema grešnima.

Ovaj praznik je slava manastira Pećke Patrijaršije. Inače, poznat je i pod imenom Pokrovice i Bogorodičin pokrov.

Izvor :
Beta, SPC, Kim