Upozorenje zbog nerealnih cena robe

Državni tužilac će, u saradnji sa Policijom Kosova i tržišnom inspekcijom, preduzeti krivične radnje protiv svih odgovornih lica privrednih društava koja obavljaju privrednu delatnost zloupotrebom svog monopolskog ili dominantnog položaja, saopšteno je iz kancelarije Glavnog državnog tužioca Kosova.

„Položaj na tržištu, koji direktno ili indirektno utiče na nametanje nepravednih prodajnih cena prehrambenih artikala ili koji na bilo koji drugi nepravedan način reguliše nabavnu ili prodajnu cenu robe, biće sankcionisan kao što je predviđeno članom 295. Krivičnog zakona Kosova kojim je za prekršioca predviđena novčana i kazna zatvora“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Podsetimo, cene osnovnih životnih namirnica i goriva na Kosovu poslednjih nekoliko dana svakodnevno rastu. Tako je litar ulja od 1,59 evra, koliko je koštao pre rata u Ukrajini, u pojedinim kosovskim prodavnicama već stigao do cene od 3,80 evra.

Kosovski premijer Aljbin Kurti smatra da je trenutna cena ulja po litru nerazumna i da identična cena ulja u prodavnicama širom Kosova (3,49 evra) nije slučajnost, jer trgovci žele na ovaj način da iskoriste situaciju.

On je naglasio da je to „veštački udarac“ koji nanosi štetu kosovskim potrošačima i dodao da trgovci žele da iskoriste novonastalu krizu.

Na NIS-ovoj benzinskoj pumpi u Kosovskoj Mitrovici preksinoć je došlo do novog poskupljenja, cena je skočila za 15 dinara, pa i benzin i dizel koštaju 217 dinara.