Upozorenje jednog dela opozicije: Izdaja u Briselu

Ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Briselu stavi potpis na evropski plan za Kosovo, to bi značilo priznavanje secesije južne srpske pokrajine, a u tom slučaju narod će izaći na ulice, smatra jedan deo srpske opozicije

Šef diplomatije Evropske unije Đozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak biće danas u Briselu domaćini predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i kosovskom premijeru Albinu Kurtiju od kojih očekuju da prihvate evropski plan za Kosovo koji podržavaju i Sjedinjene Američke Države.

Borellj i Lajčak imaće tekom dana odvojene razgovore sa Vučićem i Kurtijem, a zajednički sastanak očekuje se u 15 sati.

Prokockan nacionalni interes

Predsednik pokreta SRCE i nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš izjavio je kako on da je na Vučićevom mestu ne bi potpisao taj plan za Kosovo, niti želi sebe da zamisli „na mestu ucenjenog čoveka koji je prokockao tako važan nacionalni interes“.

„Cilj je da se makar zbrzanim fiksiranjem kosovskog konflikta obezbedi viši nivo regionalne stabilnost i bezbednosti i tako smanji mogućnost za ruski uticaj“, ocenio je Ponoš u intervjuu za današnje izdanje lista „Nova“.

Smatra da se Kosovu sporazumom koji je danas na stolu u Briselu „otvaraju varata“ da ga priznaju i zemlje EU koje to do sada nisu uradile „što je korak ka članstvu u NATO i drugim međunarodnim organizcijama“.

„Solidan rezultat za Prištinu. Srbija i njeni građani dobijaju jedno veliko ništa. Čak su i obećanja mršava“, rekao je Ponoš.

Sporazum predstavlja implicitno priznanje secesije

A predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović izjavio je sinoć da se sporazumom Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o Kosovu od srpskih vlasti traži priznanje secesije južne pokrajine.

Jovanović je na tribini u Zrenjaninu „Ne kapitulaciji, ne ultimatumu“ istakao da je danas ulog po pitanju Kosova opstanak celog srpskog naroda.

„Sporazum predstavlja implicitno priznanje secesije. Član 2 sporazuma izjednjačava Srbiju i Kosovo u pravima, a to je definicija prećutnog priznanja“, podvukao je Jovanović.

On je predsednika Srbije Aleksandra Vučića optužio za izdaju i poručio da mora da ode sa vlasti, saopštila je Nova DSS.

„Iz sala ćemo preći na ulice, jer se drugačije Vučić neće urazumiti. Treba ga sprečiti u izdaji i ne mogu to ni Miloš, ni Boško, ni Milica, ni Voja, ne možemo sami, već svi zajedno, ceo narod“, rekao je Jovanović.

Uspostavljanjem Zajednice srpskih opština sever Kosova bi se, kaže, „definitivno integrisao u nekakvo nezavisno Kosovo“.

„Bezobrazluk i laž je da će ZSO biti garant opstanka Srba na KiM, jer na nezavisnom Kosovu za deset godina neće biti nijednog Srbina“, rekao je Jovanović.

Ujedinjenje svih patriota

Lider Dveri Boško Obradović se nadovezao i rekao da u budućnosti treba da dođe do ujedinjenja svih srpskih patriota u zajednički patriotski blok državotvorne opozicije.

Jer Vučić je, kaže, praktično već pristao na francusko-nemački sporazum, koji nije “ništa drugo nego priznanje Kosova”, pa je došlo vreme da se podvuče crta za sve što je vlast radila u poslednjih 10 godina idući ka priznanju secesije Kosova, a svako ko u ime države potpiše francusko-nemački sporazum koji vodi ka formiranju Velike Albanije izazvaće ogromnu nestabilnost u Srbiji.

Izvor :
Vreme, FoNet