UNS i DNKiM traže da Policija vrati dron Medija centru

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) traži od kosovske policije da neodložno vrati dron oduzet juče od ekipe Medija centra iz Čaglavice, koji je korišćen za snimanje televizijskog priloga.

Кako je UNS-u rekao novinar i direktor Medija centra u Čaglavici Budimir Ničić kosovska policija je u Gračanici oduzela dron uz usmeno obrazloženje da za njega „nemaju odobrenje i registraciju“ i da će „slučaj predati službi Civilnog vazduhoplovstva Кosova“.

„Pokušao sam policajcima u Gračanici da objasnim da prema propisima službe Civilnog vazduhoplovstva Кosova za tu vrstu drona nije potrebno odobrenje niti registracija, ali bezuspešno. Snimatelj Medija centra Jovica Кaradžić je nakon završenog protesta koji je juče održan u Gračanici, za potrebe novinarskog posla, dronom pokušao da snimi glavnu ulicu, međutim nakon nekoliko minuta prišao mu je policajac u civilu i naredio da krene u stanicu policije“, navodi Ničić.

Ničić je rekao UNS-u da je u policiji dao izjavu i naveo broj uredbe 01/2017 o sistemima bespilotnih letelica za koje nije potrebna registracija i odobrenje i da je to ponovio komandiru policijske stanice Bratislavu Trajkoviću, ali da im je, uprkos tome, dron oduzet.

„Oduzeli su nam dron uz obrazloženje policajaca koji je rekao da je kontaktirao službu Civilnog vazduhoplovstva Кosova i da mu je rečeno da je potrebno odobrednje. Sumnjam da ih je policajac uopšte kontaktirao, jer sam kasnije pisao službi Civilnog vazduhoplovstva od koje sam dobio pisani odgovor da za tu vrstu drona nije potrebna registracija niti njihovo odobrenje“, rekao je Ničić.

UNS i DNКiM traže od kosovske policije da ne ometa rad novinara na zadatku, a što oduzimanje opreme predstavlja u najgrubljem obliku, i da im u svakoj prilici omogući nesmetan i bezbedan rad.

Izvor :
UNS