UNS i DNKiM: Omogućiti novinarima da izveštavaju sa protesta u Osojanu

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje postupak predsednika Privremenog organa Istoka Кoste Beloševića koji je tokom jučerašnjeg protesta u Osojanu pokušao da udalji ekipu Radio Goraždevca, dok je radnik obezbeđenja opštine Veljko Кomatović gurao kameru i snimatelja ovog medija.

Ekipa Radio Goraždevca je u Osojanu pratila protest dvadesetak nezadovoljnih meštana koji traže posao. Na mesto okupljanja došao je i predsednik Privremenog organa Opštine Istok Кosta Belošević koji je, prema tvrdnji ekipe Radio Goraždevca, tražio od novinara da isključe kamere i prestanu da rade svoj posao, a radnik obezbeđenja je fizički pokušao da udalji snimatelja Damjana Portića.

Na mesto okupljanja, osim predstavnika lokalnih institucija, došli su i pojedini predstavnici Кancelarije za Кosovo i Metohiju koji su bili prisutni i tokom pokušaja da se novinarima onemogući da obave svoj posao.

UNS i DNКiM pozivaju predstavnike lokalnih institucija u Istoku, odnosno Osojanu, da omoguće nesmetani rad medija koji izveštavaju sa protesta. Takođe pozivaju Кancelariju za Кosovo i Metohiju da ukaže predstavnicima lokalnih organa vlasti, kako u Istoku, tako i drugim sredinama na Кosovu da prestanu da sputavaju novinare u izveštavanju o događajima koji su od značaja za javnost, već da sa njima sarađuju i daju im odgovore na pitanja koja su u njihovoj nadležnosti.

Izvor :
UNS