Udruženje novinara Kosova: Novi proces za direktora televizije na RTK

Udruženje novinara Kosova (UNK) saopštilo je da je sa velikom pažnjom prati najnovija dešavanja u vezi sa javnim emiterom u zemlji, RTK.

UNK smatra da imenovanje Rilinda Gervale u suprotnosti sa dobrom praksom koja je uspostavljena prilikom izbora odbora RTK-a, procesa koji je međunarodno cenjen kao transparentan i profesionalan.

„Smatramo da je novi proces zapošljavanja, zasnovan na meritokratiji i bez političkog mešanja, neophodan kako bi se omogućio nastavak depolitizacije javnog emitera i stvorio atmosferu u kojoj novinari mogu slobodno da deluju bez političkog pritiska. Ovaj razvoj događaja će negativno uticati na rangiranje Kosova u smislu slobode medija“, navodi se u saopštenju UNK-a.

Direktor kanala RTK na albanskom jeziku Rilind Gervala danas je reagovao na kritike u vezi sa njegovim imenovanjem na ovu funkciju. On je putem statusa na društvenoj mreži na Fejsbuk naveo da je izabran korektno, na transparentnom konkursu i na takmičenju sa kompetentnim stručnim kolegama.

On je takođe dodao da godinama nije član nijedne političke grupacije.

„To ne znači da sam godinama bio ravnodušan prema našoj zajedničkoj istoriji. Naše Kosovo je mala zemlja koja od početka gradi građanstvo; Svi mi odrasli građani dali smo doprinos tokom godina u ovom ili onom obliku. Učestvovali smo u studentskom pokretu, muzičkoj sceni, oslobodilačkom ratu, kao i ja, pričali smo o politici, komentarisali, glasali itd. Kažem da je to normalno“, naveo je Gervala na Fesjbuku.