U Vrbovcu i dalje protesti, učesnici tvrde da im preti pritvor, iz policije negiraju

Trojica meštana Vrbovca u opštini Klokot nastavili su danas sa protestom ispred Privremenog organa (PO) opštine Vitina zbog nezaposlenosti. Miloš Mirković, jedan od učesnika protesta naveo je za Radio Kim da je Kosovska policija i danas dolazila sa zahtevom da napuste zgradu ili će, kako navodi, „biti pritvoreni na 30 dana ako nastave“. Portparol Kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hašani kazao je da ovi navodi nisu istiniti, jer je „određivanje pritvore stvar tužilaštva i sudstva“.

Miloš Mirkovic je kazao da su jutros pripadnici Kosovske policije sa inspektorom obišli zgradu PO opštine Vitina kako bi im uzeli izjave.

„Rekli su da se pomerimo odavde, da ne pravimo probleme jer možemo biti uhapšeni. Inspektor kaže da će otvoriti slučaj ako nastavimo da protestujemo, kao i da će nas pritvoriti na 30 dana ako nastavimo sutra i prekosutra da protestujemo“.

Uprkos „upozorenja policije“, Mirković navodi da su odlučni da istraju u svom zahtevu.

„Mi smo tu, rekli smo da nećemo da se pomerimo. Dođite hapsite nas, stavite nam lisice, mi da se pomerimo nećemo“.

Portparol Kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hašani, međutim, u izjavi za Radio Kim demantuje ove navode.

„Policija ne izdaje nalog od 30 dana, to je stvar tužilaštva i sudstva. Zapravo to nije istina, ali očekujem zvanični izveštaj jer i dalje nema ništa. Policija može da odredi samo zadržavanje od 48 sati ako je potrebno“, kazao je on.

Iako je Hašani u ponedeljak 26. juna rekao za Kim da učesnici protesta nisu privođeni i da nema otvorenog policijskog slučaja, Mirković tvrdi da su sva trojica dali izjave u policijskoj stanici.

„Bili smo u policijskoj stanici, dali smo izjave i tada su nam rekli da smo učinili krivično delo“, naveo je on.

Predsednik PO Božidara Dejanović ni danas nije na svom radnom mestu, dodaje Mirković.

„Mi njega i čekamo. Dok on ne dođe nni ostali zaposleni ne mogu da uđu. Ispred zgrade se nalaze zaposleni, oni se čuju sa njim, ali on da dođe neće“, ističe Mirković.

Od predsednika PO opštine Vitina Božidara Dejanovića ni danas nismo uspeli da dobijemo komentar na ovaj protest.

Podsetimo, Miloš Mirković sa još dvojicom Srba u ponedeljak 26. juna započeli su protest ispred Privremenog organa (PO) opštine Vitina zbog nezaposlenosti. On tvrdi da je po prijavi novoizabranog predsednika PO Božidara Dejanovića sa kolegama priveden u policijsku stanicu u Klokotu što je portparol Kosovske policije za region Gnjilana Ismet Hašani demantovao.