U Prizrenu počela radionica „Pesme prizrenske“

U manastiru Sveti Arhangeli kod Prizrena počela je radionica pod nazivom „Pesme prizrenske“ koju organizuje umetničko udruženje Prizrenaca „Bistrica“.

Predsednica ovog udruženja, Radmila Knežević, kazala je za Radio Goraždevac da je cilj radionice da se sačuva stari narodni melos prizrenskih pesama.

“Cilj ove radionice koja će trajati tri dana jeste da se očuva stari narodni melos, da deca nauče kako da interpretiraju, kako da pevaju, na koji način da se ponašaju dok izvode izvorne pesme. Znači sve ono što je karakteristika prizrenskog melosa, pošto znamo da je sam grad Prizren, odnosno celo Kosovo i Metohija ali i Prizren, pogotovo, karakterističan po tim nekim prepoznatljivim pesmama“, kazala je Knežević.

Dodaje da je ovo prilika za decu koja znaju te pesme da ih bolje upoznaju, a za one koji ne znaju – da ih nauče.

„Radionica je bila plodotvorna. Danas smo krenuli, deca uveliko rade, imamo predavače, ljude koji su iz Prizrena, koji su završili muzičke akademije, oni rade sa decom. Atmosfera je zaista izuzetno lepa i vreme nas je poslužilo tako da je sve fantastično“, kazala je Knežević.

Radionica je okupila 18 učesnika uzrasta od 12 do 20 godina sa prostora Kosova i Metohije.

Organizatori su pozvali sve medije da sutra od 14 časova dođu i budu prisutni na priredbi, gde će deca koja su pohađala ovu radionicu pokazati šta su sve naučili.

Izvor :
Radio Goraždevac