U Prištini talas nezadovoljstva merom kućnog pritvora Pantiću ali i pritisak na pravosuđe

Dok Srbi pozdravljaju gotovo iznenadnu odluku o određivanju mere kućnog pritvora bivšem kosovskom policajcu, što je bio i jedan od njihovih zahteva za podizanje barikada, u Prištini je talas nezadovoljstva. Međutim, raste i pritisak na sudstvo, uz iznošenje i imena sudije, ali i teških poruka od strane vladajućeg Samoopredeljenja, kao i teških naslova u medijima.

Nakon što se Aljbin Kurti „začudio“ odlukom da se „neko ko se tereti za terorizam“ pusti u kućni pritvor, te da javno iskazao interes za identitet tužioca i sudije u ovom konkretnom slučaju, iz Samoopredeljenja stižu prvi komentari: U pitanju je „čin izdaje“.

Portparol Pokreta Samoopredeljenje Arlind Manjuka upravo je tako ocenio određivanje mere kućnog pritvora Pantiću.

„Ovaj čin oslobađanja je čin izdaje“, napisao je Manjuka na Fejsbuku, a prenose kosovski mediji.

Drugi poslanik iz iste vladajuće partije – Dimal Baša se pita „Da li je sudija normalan“.

„Dejan Pantić je optužen za teroristički akt, dok mu sudija M.B. (u izvornoj izjavi dato puno ime i prezime) pritvor zamenjuje kućnim pritvorom. Može li neko da mi kaže kako normalan sudija dolazi do zaključka da je terorista bezbedniji kod kuće nego u zatvoru? Da je bio u Srbiji izrekao bi mu meru težu od ove na Kosovu. Nema vetinga koji će ti otkloniti strah, niti koji će ti povećati dozu patriotizma! Bez reči!!!“, napisao je Baša na Fejsbuku.

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala, takođe iz vladajućeg Samoopredeljenja, kaže da je ovo „ozbiljan udar na kredibilitet tužilaštva i sudova na Kosovu“.

„Današnja odluka da se osoba osumnjičena za terorizam pošalje u kućni pritvor predstavlja ozbiljan udarac ionako narušenom kredibilitetu tužilaštva i sudova na Kosovu“, napisala je Gervala na Fejsbuku.

Prema njenim rečima, zato je provera neophodna. „Svi oni, unutar i van zemlje, koji pokušavaju da nas ubede da je to nepotrebno, dobili su danas konačan odgovor. Pravda i jednakost pred zakonom, to je vladavina prava“, dodala je ona.

U kosovskim medijima sada se i postavlja pitanje, hoće li barikade da budu i uklonjene, jer je upravo zahtev za puštanje Pantića bio i neposredan povod ali i jedan od tri uslova za njihovo uklanjanje.

Zeri, podsećajući na reči kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svećlje da je Pantić „organizovao teroristički napad na kancelarije OIK na severu zemlje, kada su zvaničnici CIK-a i policajci bili napadnuti“, piše danas:

„Ali Pantić nije patio u pritvoru u zatvoru, on je sve vreme ostao na Severu i zbog toga, više od 10 barikada je tamo podignuto“.

Istovetnu rečenicu ima i Gazeta koja, objavljuje fotografiju i ime potpredsednika suda uz naslov:

„Juče izabran za potredsednik suda, danas oslobodio Pantića“, dodaju u naslovu i objavljuju odluku koja je „iznenadila Kurtija“.

„Specijalni tužilac A.Š. (u izvornoj izjavi dato puno ime) zatražio je ublažavanje mera bezbednosti bivšem policajcu Dejanu Pantiću, što je odlukom pretpretresnog sudije M.B.(u izvornoj izjavi dato puno ime) odobreno. Ovaj potonji je u utorak izabran za potpredsednika Osnovnog suda u Prištini. Obojica su iznenadili premijera Kurtija kako se osumnjičeni za terorizam može ostaviti u kućnom pritvoru“.

Da bi Pantić došao u svoju kuću dovešće ga kosovski policajci, ali je sada otvoreno pitanje prepreka na putu, kojim bi kosovski policajci trebalo da prođu od baze kod Jarinja gde se on čuva već tri nedelje, preko magistralnog puta koji je blokiran.

Inače, pre hapšenja nekolicine Srba u decembru, među kojima je bio i Pantić, predsednik kosovske skupštine Gljauk Konjufca optužio je i tada glavnog tužioca čije ime u emisiji na RTV Dukađini nije hteo da izgovori, da već 15 meseci ne procesuira „obiman predmet koji mu se nalazi na stolu“, a u kojem, kako tvrdi, postoje sva imena navodnih osumnjičenih izvršitelja organizovanog kriminala sa Severa.

„Glavni čovek pravosudnog sistema, glavni čovek, od septembra prošle godine ima kompletan dosije kriminalnih bandi severa. Nikakve akcije, nikakve akcije, ni milimetra ničega. Glavni čovek pravde. Na čelu pravde je onaj ko hoće da bude glavni tužilac. Od septembra prošle godine, godinu i tri meseca, 15 meseci, na svom stolu ima obimni dosije sa svim imenima, sa svim fotografijama, sa svim snimcima lica koja su glavni organizatori zločina u severnom delu Kosova“, rekao je tada Konjufca.

Izvor :
KoSSev