U Prištini i Beogradu istovremeno predstavljen konkurs za medijske nagrade PCi

Inicijativa za mirne promene (PCi) sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu  je predstavila konkurs za dodeljivanje druge po redu godišnje medijske nagrade za sadržaj na temu multietničkog suživota na Kosovu i u Srbiji.

Prva nagrada za novinare udvostručena je na 2.000 evra, a takođe se dodeljuje i nagrada medijskoj kući za originalno delo ili članak.

Konkurs i nagrada su istovremeno predstavljeni na konferencijama za medije u Beogradu i Prištini na kojima su govorili članovi žirija i neki od prošlogodišnjih dobitnika. Nagrada PCi se dodeljuje u dve kategorije: audio/vizuelni i pisani format.

Članica žirija koja će ocenjivati radove na albanskom jeziku Violjeta Hiseni Keljmendi, nekadašnja novinarka i stanovnica severnog dela Mitrovice, je navela da građani vrlo malo znaju o životima drugih zajednica.

“Imaju predrasude, ne komuniciraju na redovnoj osnovi. Možda su ekonomski, pravosudni, socijalni, obrazovni problemi pitanja koja okupiraju sve, bez obzira na etničku pripadnost. Smatram da će nagrade koje će biti dodeljene još više podstaći novinare i medije da izveštavaju o pitanjima koja su povezana sa životom građana”, rekla je ona.

Novinarka i članica žirija Violeta Oroši je rekla je da konkurs PCi veliki podstrek novinarima da se bave pravim temama kada je u pitanju multietnički život na Kosovu.

“Primera je jako puno. Ja ću da vam ispričam samo jedan primer, kada se naša koleginica iz Radio Kima vraćala iz Srbije, negde oko ponoći pokvario im se auto, stali su neki klinci Albanci da pomognu i rekli su im gde se nalazi serviser. Oni su otišli tamo, popravili su im kola i nisu ništa naplatili, pomogli su im Albanci iz sredine u kojoj žive samo Albanci”, dodala je ona.

“Nagrada je dobar način da se podstakne da se mediji više bave međusobnom saradnjom i suživotom na Kosovu”, navela je članica žirija koja će ocenjivati radove na srpskom jeziku Jelena Obućina.

“Uglavnom u Srbiji promiču te priče o dobroj međusobnoj saradnji i o suživotu koji se sigurno odvija na Kosovu. Prošle godine je zaista puno radova stiglo i vi tu vidite da postoji neki život koji nesmetano funkcioniše među tim etničkim zajednicama koje su bile opterećene sukobom i ratom”, dodala je ona.

Tamara Skrozza, takođe članica žirija, smatra da je u novinarstvu potrebno dosta hrabrosti, bez obzira o kojoj se temi radi, a posebno u regionu koji ne može da se diči demokratijom.

Filip Švarm, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme koji je prošle godine dobio prvu nagradu za pisani format je rekao da je važno publici približiti život.

“Ova nagrada znači mnogo za nedeljnik Vreme, prvenstveno zato što smatramo da u ovom vremenu koje je opterećeno i ratovima koji sad bukte na sve strane i nacionalizmom, tim retrogradnim mračnim pojavama, izuzetno je važno da se pokaže život i saradnja između ljudi. Nadam se da ćemo ove godine imati dve nominacije”, rekao je Švarm.

Konkurs PCi je otvoren do 31. decembra 2022. godine, a pristigle radove će ocenjivati stručni žiri koji će odabrati pobedničke priče i medijske kuće, budući da pobednici u obe kategorije osvajaju i nagradu za medijsku kuću u kojoj su sadržaji prvobitno objavljeni.

Više detalja o samom konkursu možete pronaći OVDE.

Podsetimo, novinarka i urednica RTV Kim Zorica Vorgučić osvojila je 2021. godine prvu nagradu na medijskom konkursu PCi u kategoriji audio-vizuelni format na temu multietnički suživot na Kosovu i u Srbiji za televizijski prilog „Zašto je važno da govorimo jezik svojih komšija„.

Izvor :
RTV KIM