U Lapljem Selu održan sedmi sajam obrazovanja “Dođi, informiši se”!

U Srednjoškolskom centru u Lapljem Selu danas je održan sedmi po redu sajam obrazovanja pod sloganom “Dođi, informiši se” na kojem su učenici završnih razreda srednjih škola sa teritorije opštine Gračanica i ove godine imali priliku da se upoznaju sa studijskim programima različitih struka i savremenim nastavnim sredstvima kako bi se lakše opredelili čime će se u budućnosti baviti, ali i o kreditima, stipendijama i drugim pogodnostima studiranja na Prištinskom univerzitetu.

Tanja Vujović dekanka na Ekonomskom fakultetu u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici istakla je da ovaj fakultet kao i prethodnih godina nudi savremene studijske programe.

„Mi svake godine upisujemo 120 studenata na teret budžeta. To su savremeni, moderni studijski programi obogaćeni sa mnogim savremenim trendovima, dosta sadržaja iz oblasti informatičke pismenosti što je danas jako važno za jednog ekonomistu“, rekla je Vujović.

Kako bi privukli pažnju budućih brucoša, ove godine Ekonomski fakultet osmislio je i nagradnu igru za sve maturante koji planiraju da upišu ovaj fakultet.

„Za danas smo priredili jedan “giv avej” odnosno popularne nagradne igre koje omladina mnogo voli, za maturante, gde je njihov zadatak da na Instangram profilu Ekonomskog fakulteta podele jedan post na kome će pisati „Ja upisujem ekonomksi, a ti?“, slikati porukice iz kolačića sudbine, mi smo pripremili i to za njih danas. Nagradna igra traje do 15. aprila i ko skupi najviše lajkova i šerova osvaja nagradu. Prva nagrada je 10 000 dinara, druga je besplatan prijemni ispit i treća 3 000 dinara. Tako da ovom prilikom pozivam sve buduće brucoše da učestvuju u nagradnoj igri“, rekla je Vujović.

Rade Stefanović profesor na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje rekao je da ovaj fakultet budućim brucošima nudi 140 mesta na teret budžeta kao i četiri nastavne oblasti.

„To su akademske studije, dve vrste master studija, operativni trener i studije na daljinu. Studije na daljinu od ove školske godine mi smo prvi uveli i veoma smo zadovoljni odzivom studenata, kako domaćih tako i stranih. Inače, kod nas studenti mogu da nauče sve vrste, što se samog sporta tiče, pa i neke druge stvari, pešačenje, hajakarenje, plivanje i tako dalje. Ima mnogo sadržaja gde mogu sami sebi da doprinesu razvoju organizma, a i svakako uče anatomiju tako da mogu sami da kontrolišu svoje telo“, naveo je Stefanović.

Zvezdan Arsić dekan na Filozofskom fakultetu u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici rekao je da ovaj fakultet budućim brucošima nudi 10 studijskih programa.

“Na osnovnim akademskim studijama nudimo 10 studijskih programa: Srpski jezik i književnost, Srpska književnost i jezik, Istorija, Istorija umetnosti, Engleski jezik, Ruski jezik, Pedagogija, Psihologija, Sociologija i Filozofija”, rekao je Arsić.

Tatjana Novaković dekanka na Medicinskom fakultetu u Prištini sa privremenim sedištem u Severnoj Mitrovici rekala je da su i ove godine maturanti pokazali veliko interesovanje za ovaj fakultet. Ovaj fakultet pored Opšte medicine, Stomatologije i Zdravstvene nege zainteresovanim maturantima nudi i program strukovnih studija.

“Moram da naglasim da smo poslednje tri godine organizovali i akreditovali strukovne studije za one đake koji ne žele da dugo studiraju, ali koji ne žele da ostanu na srednjoškolskom obrazovanju. Nudimo strukovne studije i imamo tri programa, a to su: Strukovna medicinska sestra, Strukovni fizioterapeut i Stomatolog protetičar. To je obrazovanje koje omogućava mladim ljudima da se odmah nakon završenog školovanja usavršavaju i sam naziv kaže za obavljanje svoje struke“, rekla je Novaković.

Sajmu obrazovanja prisustvovala je i gradočelnica Gračanice Ljiljana Šubarić. Ona je budućim studentima poručila da je bitno da biraju fakultet koji vole, ali i da to bude Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

“Jako je bitno da studenti biraju ono što stvarno vole i ono za šta se osećaju sposobnim, da im to niko ne spori, da niko ne utiče na njihove želje. Ali jednu poruku koju sam danas poslala studentima, kao i svim roditeljima, je da biraju fakultet koji žele, ali da biraju Univerzitet u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, jer to je jedna državna institucija, jedna od najznačajnijih institucija koja podrazumeva državnost, jedinstvo i trajanje našeg naroda”, rekla je gradonačelnica Ljiljana Šubarić za Medija centar.

Sedmi sajam obrazovanja, pod sloganom „Dođi, informiši se“, organizovao je Dom kulture „Gračanica“ u saradnji sa Opštinom Gračanica, Privremenim organom Opštine Priština, Kosovskim upravnim okrugom i Prištinskim univerzitetom sa sedištem u Severnoj Mitrovici. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica