U 14h vanredna sednica kosovske vlade, raspravlja se o referendumu, najavljeno usvajanje rezolucije

Poslanici u kosovskom parlamentu danas će raspravljati o referendumu koji organizuju srpske vlasti, te zahtevima koji su stizali, kako iz Beograda tako i od međunarodnih predstavnika, da se on, uprkos protivljenju Prištine, sprovede u srpskim sredinama na KiM. Sednica bi, prema najavama, trebalo da rezultira usvajanjem rezolucije.

Kosovski premijer zatražio je juče od predsednika kosovske skupštine, Gljauka Konjufce, da zakaže za danas u 14.00 vanrednu sednicu.

Kako je saopšteno iz Kurtijevog kabineta, sednica se održava s ciljem donošenja zajedničke rezolucije kako bi poslanici izneli svoj stav povodom održavanja referenduma Srbije, te zahteva da se on sprovede i na teritoriji Kosova.

Kosovska skupština je u međuvremenu prihvatila zahtev kosovskog premijera te zakazala sednicu za 14.00.

Deo opozicije na Kosovu, koja je juče zajedno sa vladajućom grupom bila jednoglasna povodom toga da referendum ne bi trebalo da se sprovede na teritoriji Kosova, izjasnio se da neće da prisustvuje sednici.

Šef poslaničke grupe PDK, Abeljard Tahiri, kazao je da Kurti izbegava odgovornost, te da je današnja sednica u potpunosti nepotrebna.

Potvrdio je da poslanici PDK neće biti u skupštini, te ponovio stav ove stranke – „da je održavanje referenduma Srbije na Kosovu kršenje suvereniteta i ustavnog poretka“.

Ujedno, predsednik PSD-a, Dardan Molićaj (Molliqaj), putem Fejsbuka je uputio poziv opoziciji da ne učestvuje na današnjoj sednici.

Molićaj apeluje na opoziciju zbog toga što, kako kaže, potrebe kosovskog premijera, nisu ujedno i potrebe Kosova.

Sa druge strane, AAK Ramuša Haradinaja je potvrdila da će njihovi poslanici sutra prisustvovati sednici.

LDK još uvek nije donela odluku. Šef poslaničke grupe ove stranke, Arben Gaši, sinoć je izjavio za Gazeta Express da će danas da se sastane parlamentarna grupa nakon čega će izneti svoj stav.

Dan pred održavanje referenduma za promenu Ustava Srbije i dalje je neizvesno da li će se on i kako održati i za srpske državljane na Kosovu.

Vlast i opozicija u Prištini juče su bili jednoglasni povodom toga da bi se sprovođenjem referenduma na Kosovu „povredio suverenitet“, te da on ne bi trebalo da se održi.

Isto je još od kraja decembra govorio i kosovski premijer Aljbin Kurti, uz ponudu da će Srbima na Kosovu biti omogućeno da glasaju putem pošte i Kancelarije za vezu u Prištini.

Sa ovim se ne slaže predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, ali i čelnici Srpske liste koji su se juče sa njim sastali u Beogradu.

Vučić je ujedno prethodno zatražio od zemalja Kvinte da utiču na Prištinu kako bi se referendum spoveo i na teritoriji Kosova, što su oni i učinili juče ujutru.

Ambasadori zemalja Kvinte i EU na Kosovu, oglasili su se zajedničkim saopštenjem kojim su apelovali na Prištinu da omogući Srbima sa Kosova da glasaju na predstojećem referendumu „u skladu sa ustaljenom praksom“, a potom su se sastali i sa najvišim kosovskim zvaničnicima.

Vjosa Osmani, Aljbin Kurti i Gljauk Konjufca oglasili su se potom saopštenjem u kojem su  se još jednom usprotivili referendumu i ponovili da će Srbima na Kosovu biti omogućeno da glasaju putem pošte i Kancelarije za vezu u Prištini.

Ipak, kako je kasno sinoć saopštila Kancelarija za KiM, koordinator Republičke izborne komisije Srbije, Marko Janković, juče se uputio ka Kosovu sa kamionima sa izbornim materijalom za referendum.

Njega su, kako su naveli iz Kancelarije, na prelazu Merdare priveli pripadnici Kosovske policije oko 22.30 i zaplenili kamione koji su prevozili izborni materijal.

Precizirali su da je materijal na ovom prelazu trebalo da preuzme misija OEBS-a na Kosovu koja je na terenu zadužena za organizovanje referendumskih radnji, ali je, navodno, koordinatora RIK-a, umesto OEBS-a, dočekalo 10 automobila Kosovske policije.

Petar Petković je jutros potvrdio su oni rano jutros oslobođeni da su odmah krenuli nazad za Beograd, ali i da OEBS ima još uvek vremena da preuzme zaplenjeni glasački materijal i organizuje glasanja, jer Srbi sa Kosova žele da glasaju i to da glasaju za ustavne promene u Srbiji,dodajući i da će Srbi glasati.

O događajima na Merdaru se još uvek nije oglasila ni KP, ni kosovske vlasti, kao ni OEBS.

Izvor :
Kossev