Trajković: Kurti uporno smanjuje prava Srba, Vučić mu se u tom ne suprotstavlja, pa šta je to nego etničko čišćenje?!

„Status Kosova nije rešen pregovorima i Priština nema diplomatska predstavništva Srbije gde, prema Kurtiju, Srbi sa Kosova jedino mogu da glasaju“, reagovala je srpska političarka sa Kosova Rada Trajković.

„Blokirati tok pregovora a u isto vreme onemogućavati 80,000 Srba sa Kosova da iskoriste pravo garantovano Ahtisarijem je, stoga, ravno etničkom čišćenju“, naglasila je.

Komentar je usledio na dosadašnji izostanak saglasnosti dve strane o tome da se srpski predsednički i parlamentarni izbori održe 3. aprila i na Kosovu, ali i na ono što se posebno juče dešavalo.

Od početnog decidnog odbijanja kosovskih zvaničnika i odluke kosovske skupštine o zabrani srpskih izbora, osim putem pošte, do nedavnog ublažavanja retorike i potvrde da je sa jedne strane Srbija pristala da preko oficira za vezu direktno od Prištine zatraži održavanje izbora, do toga da kosovske vlasti ne žele da ometaju pravo srpskim državljanima da glasaju, ali uz mogućnost da se sa Beogradom postigne sporazum o tome, juče su u EU potvrdili da je Priština odbila predlog kvinte, dok je srpska strana bila konstruktivna, što je uveče ispričao i Aleksandar Vučić.

Od sredine januara do juče

Iako kaže da je to samo jedna od više opcija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio je da se „spreme biračka mesta u najbližim opštinama u centralnoj Srbiji“ za Srbe sa KiM-a kako bi glasali na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima 3. aprila.

U Beogradu je juče prvo bio na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, pa na sastanku sa oko stotinjak Srba sa Kosova, da bi isti prekinuo na kratko radi sastanka sa Kvintom, razgovorima sa ruskim ambasadorom i otpravnikom poslova kineske ambasade, i konačno se, nakon celodnevnog čekanja medija u Palati Srbije, obratio javnosti, ali bez postavljanja pitanja.

„Srbija je pristala da se ubaci formulacija ‘vladajuće vlasti Kosova’, u drugom pasusu da pita Kosovo za saradnju da se omogući OEBS-u i na kraju da se stavi i oficir za vezu. (…) Prihvatili smo bezbroj kompromisa, bezbroj besmislenih stvari, ali su oni insistirali na samo jednoj stvari – da Srbija prizna nezavisnost Kosova. Srbija to ne može da prihvati i Srbija to neće da prihvati bez obzira na cenu. I nikakvi glasovi i ničija vlast nije toliko važna koliko nam je važna naša država i zato na to nismo pristali“, kazao je Vučić.

Sve je ponovo demantovano iz Prištine.

„Nikada nisam nameravao da kroz ovu prepisku dobijem priznanje Srbije. Znao sam da se to ne radi, ali niko ne može da traži od mene da ne priznam Republiku Kosovo, nezavisnost naše zemlje“, rekao je Kurti potom u intervjuu za javni servis Kosova.

Beograd, prema njegovim rečima, navodno nije prihvatio da uputi zahtev kosovskoj izvršnoj vlasti, već je to pokušao da uradi na nivou oficira za vezu.

„Rekli smo da bi kancelarije za vezu u Prištini i Beogradu mogle da se koriste kao logistički kanali komunikacije, ali normalna komunikacija treba da bude vlada sa vladom. Umesto da idu od vlade do vlade, oni su imali za cilj da ide preko oficira za vezu“, rekao je Kurti.

Upravo je to bio i predlog Kvinte, takođe je potvrdio kosovski premijer, kao i to da su sa kosovske strane zatražili dodatno i dogovor prema kom bi srpski izbori, kako je kazao, mogli da se održe na Kosovu – upravo preko zahteva vladi u Prištini sa srpske strane.

Da se planirao kanal komunikacije preko oficira za vezu, ali da su očekivanja kosovske strane bila i postizanje dogovora, prvi je u javnost izneo šef prištinske delegacije za dijalog Besnik Bisljimi. On je u intervjuu za KoSSev prošle nedelje otkrio da je Srbija navodno pristala da zahtev uputi direktno preko Kancelarije za vezu Prištine, a da Priština, nakon što se to bude desilo, očekuje sporazum u vezi sa izborima, odnosno, „prikupljanjem glasova“, kako je precizirao Bisljimi.

Priština je još u januaru zabranila čak i rezolucijom da se održi srpski referendum na Kosovu, osim ukoliko to glasanje građana sa „dvojnim državljanstvom“ nije u „skladu sa ustavnim standardima i međunarodnom praksom“.

„U ovom slučaju, svim državljanima Republike Kosovo koji imaju i državljanstvo Srbije, garantovano je pravo glasa putem pošte ili Kancelarije za vezu Srbije u Prištini“, sadrži rezolucija od 15. januara.

Srpski glasači su tada organizovanim prevozom glasali u gradovima najbližim iza administrativne linije, odnosno granice za kosovske vlasti.

Deset dana pred izbore, još uvek nema neke druge vidljive opcije na vidiku osim one koju je juče spomenuo sam srpski predsednik – o pripremi za novi put glasača sa Kosova 3. aprila.

Izvor :
KoSSev