Tatjani Lazarević orden viteza Nacionalnog reda za zasluge

Urednici KoSSev portala, Tatjani Lazarević, večeras je u rezidenciji Francuske ambasade u Prištini uručen orden viteza Nacionalnog reda za zasluge.

Lazarević je za viteza Nacionalnog reda za zasluge proglašena dekretom francuskog predsednika koji je izdat 26. jula prošle godine.

„Ovo priznanje Francuske nagrađuje istaknute usluge koje ste pružili kroz svoju profesionalnu aktivnost i predstavlja podsticaj da nastavite svoju posvećnost opštem dobru“, navodi se u obrazloženju odluke o dodeli ordena.

Ovim povodom u Rezidenciji Francuske ambasade u Prištini večeras je održana ceremonija na kojoj je urednici KoSSev portala orden uručio ambasador Olivije Gero.

Nakon ambasadora Lazarević se zahvalila Francuskoj, navodeći da je počastvovana odlikovanjem.

„Osećajući dubinu značenja dve reči koje su lična karta Ordena vašeg velikog francuskog naroda – otadžbina i čast, i ni jednog trenutka ne pomislivši da ja imam ikakve lične zasluge u tome, ne daj Bože da se uporedim sa velikim imenima, prvo u mom srpskom narodu, a potom i drugom, koji su ovaj orden primili u prošlom veku, od vojnika, preko umetnika, čija imena nisam dostojna ni da spomenem na ovu priliku, jedini način da prihvatim Orden bio je da znam da su njegovi vlasnici moja Profesija i moji Sunarodnici“, navela je Lazarević.

Urednica KoSSev portala se dotakla položaja srpske zajednice na Kosovu, navodeći da ona traži način „kako da ostane na svojoj zemlji“.

„Jedan deo sateran u geta južno od moje reke Ibar, drugi, učauren na Severu, sa jedinim gradom u kojem smo se zadržali, iako je i grad iz kojeg dolazim, izgubio mnogo od svoje nekadašnje urbane lepote. Jedni oprezniji, tiši, i bojažljiviji, vi u Prištini kažete – ‘integrisaniji’, drugi bahatiji i slobodniji, kažu – ‘kriminalizovani’ – i jedni i drugi se osećamo obezglavljeno, zloupotrebljeno, ostavljeno, neželjeno i poniženo“, navela je.

Kusur o koji se svi otimaju, ali ga šutiraju sa onog velikog stola, a imali bi što šta da zapevamo ili zakukamo, kako se već uzme

Navela je i da je danas na Kosovu sve manje Srba, a „teret sve teži“, te da orden prima i kao priznanje svima onima koji su časno i dostojanstveno izneli teret teških godina za nama, i pred nama.

Svima onima koji imaju hrabrosti da žive sadašnjost i grade budućnost, čuvajući obraz časnih nam predaka.

A časne pretke krasilo je junaštvo i čojstvo.

„Možda da smo zadržali ovo nasleđe ‘čojstva’ na Kosovu i na Balkanu koje su nam preneli naši preci umesto što smo često radili suprotno, da smo na pravi način pazili i brinuli o našim bastionima kulture i istorije umesto da se kitimo legendama, onda bi naša deca danas rasla zajedno u blagostanju i miru i ispunila naš zajednički dom bogatstvom. Umesto toga, oni hrle, gospodine ambasadore, u Vašu zemlju i druge na zapadu, gde ih cenite kao vešte, mlade, profesionalce“, podcrtala je.

Orden urednici KoSSev portala uručen je u istom danu kada portal Kossev proslavlja deveti rođendan.

„Danas po prvi put svečano proslavljamo devet godina našeg rada. Bio je 5. februar kada smo objavili prvu vest, 7. kada smo izašli u javnost. Svaki je rođendan bio žestoko radan. Možda i to govori nešto o nama. Ne samo da nismo imali vremena za slavlje, da ne marimo previše za formu, već je možda bilo i nečeg više. Za devet godina sagradili smo ostrvo slobode, na kojem se pre svega slobodno misli. Svaka napisana reč bila je ‘još jedna cigla u zidu’ integriteta javnosti i naše profesije i često smo radili pod pritiskom. Na našu ciglu u zidu neretko je izvana stizao kamen, klip u točkove, udarac s boka, s leđa, pa i metak. Pišemo slobodno. Bez cenzure. Ne postoji tabu tema, postoji tabu o temi koji je društvo stvorilo, kao što ne postoji mrak jer je on samo odsustvo svetlosti“.

Lazarević se na kraju svog govora još jednom zahvalila Francuskoj, ali i ponovila da ga ne smatra kao priznanje samo za svoj rad.

„Iako je on na mom reveru, nikada neću smetnuti sa uma da je on priznanje celom mom malom timu, i mom narodu, čak i kada zbog posla, u većem delu dana svoj lični i nacionalni identitet moram da ostavim po strani i sa zadovoljstvom budem samo novinar“, poručila je Lazarević.

Izvor :
Kossev