SZO: Utrostručen broj slučajeva korone u Evropi

On woman, female doctor in protective suit holding and showing covid-19 tube test and sampling swab.

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da se utrostručio broj slučajva kovida u Evropi u poslednjih šest nedelja, i da predstavlja gotovo polovinu svih infekcija na globalnom nivou.

Stopa hospitalizacija se udvostručila mada je ostao nizak broj primljenih u odeljenja intenzivne nege.

U saopštenju objavljenom direktor SZO za Evropu Hans Kluge opisao je kovid-19 kao „gadnu i potencijalno smrtonosnu bolest“ koju ljudi ne treba da potcene.

On je rekao da superzarazni podsojevi omikron varijante podstiču nove talase zaraze širom kontineta i da ponovljene infekcije mogu potencijalno da dovedu do takozvanog dugog kovida.

„Sa porastom broja zaraženih takođe vidimo porast hospitalizacija koje će se samo dalje povećati u jesenjim i zimskim mesecima, rekao je Kluge.

On je rekao da ova predvidjanja predstavljaju ogroman izazov za zdravstvene radnike u evropskim zemljama, koje su već pod ogromnim pritiskom zbog rešavanja uzastopnih kriza od 2020. godine.

SZO je u svojoj jesenjoj strategiji za kovid objavljenoj danas pozvala za uvodjenje mera, uključujući buster doze vakcina za sve sa slabim imunim sistemom starije od pet godina, promovisanje nošenja maski u zatvorenom prostoru i u javnom prevozu i bolju ventilaciju mesta kao što su škole i kancelarije.

Kluge je rekao da zemlje u južnoj hemisferi trenutno prolaze kroz vrlo aktivnu sezonu gripa koja u kombinaciji sa kovidom vrši pritisak na zdravstveni sistem.

Verovatno ćemo videti sličan scenario u severnoj hemisferi, rekao je Kluge i upozorio da povećani pritisak može da dovede do haosa u poslovanjima, putovanjima i školama.

Pozvao je ljude da sami donose svoje odluke čak i u zemljama gde su vlasti u velikoj meri ukinule restrikcije koronavirusa.

„Svi znamo koje alatke imamo da budemo bezbedni, ocenimo naš nivo rizika i preduzemo potrebne korake da se zaštitimo ako se inficiramo. Samo zato što maska nije obavezna ne znači da je zabranjena“, rekao je Kluge.

Urednici dva britanska medicinska časopisa rekli su ranije ove nedelje da ni u jednom trenutku nije toliko delova Nacinalne zdravstvene službe Britanije bilo tako blizu kolapsa.

Oni su u zajedničkom uvodniku naveli da britanska vlada ne rešava probleme pogoršane kovidom, uključujući redove kola hitnih pomoći ispred bolnica koje su suviše pune da prime nove pacijente.

Osudili su insistiranje vlade na tome da su vakcine prekinule vezu između zaražavanja i hospitalizacija. Iako su vakcine u velikoj meri smanjile mogućnost teškog oblika bolesti ili smrtnog ishoda, one nisu značajno smanjile prenos zaraze.

„Vlada treba da prestane da zavarava javnost i bude iskrena o pretnji koju pandemija i dalje predstavlja za njih i Nacionalni zdravstveni sistem, navodi se u uvodniku.

Izvor :
RTV KIM, Beta