Svetski dan turističkih vodiča u Gračanici: Nema adekvatne obuke za posao, a radnici nedostaju

„Trudimo se da budemo kreativniji, pokušavamo da obeležimo ovaj dan pošto smatramo da je bitna podrška u bavljenju ovom profesijom. Nažalost, na teritoriji opštine Gračanica, ali i na čitavom kosovu, smanjeno je interesovanje za ovaj posao, možda zbog toga što ne postoje adekvatne obuke ili kursevi“, kazala je Teodora Đokić iz Turističe organizacije Gračanice (TOG).

Turistička organizacija Gračanice više godina na različite načine obeležava Svetski dan turističkih vodiča. Ovog puta je u centru mesta postavljen štand.

Đokićeva je kazala da turisti uglavnom posećuju manastir Gračanicu koji se nalazi na Uneskovoj listi svetske zaštićene kulturne baštine od 2006. godine, te da je arheološko nalazište Ulpijana takođe vrlo posećeno.

„Moram da kažem da je arheološke nalazište Ulpijana u razvoju. Mi se trudimo da ga promovišemo, naše redovne posete obuhvataju posetu manastira Gračanica i Ulpijane. To je ono što privlači kako lokalne, tako i strane turiste koji posećuju Gračanicu“, dodala je ona.

Iz TOG pozivaju mlade ljude da im se pridruže jer, kako su kazali, potrebnbo im je više radnika u oblasti turizma.

„Naročito mladi ljudi, smatram da mogu da se bave tim pozivom i da je vrlo interesantan. Mi imamo posebno šta da ponudimo, kako kod nas u opštini, tako i na teritoriji celog Kosova. Imamo veoma bogatu i raznovrsnu ponudu, počevši od rimskog perioda, pa preko srednjovekovnog i novije istorije. Smatram da imamo mogućnosti, da posotji raznovrsna ponuda, ali da je potrebno više radnika u oblasti turizma, naročito turističkih vodiča“, obrazložila je ona.

Petar Jevtić iz TOG-a je podsetio na značaj i lepotu svog zanimanja.

„Interesantno je biti turstički vodič, uglavnom se susrećete sa mnogim ljudima, upoznajete nove činjenice i zanimljiva mesta, ali svako ima nešto da vam prenese, tako saznajete nešto novo svakoga dana“, naveo je on.

Jevtić je dodao da su, osim manastira Gračanica i Ulpijane, turistima zanimljive lokalne crkve i manastiri koji se nalaze u okolnim selima, te da su posećeni upravo zbog svog istorijskog značaja.

„Svakako su same građevine koje ostaju u vremenu i koje traju tokom vremena najfascinantnije turistima koji dolaze u našu opštinu i posećuju razne lokalitete. Takođe, razvijen je turizam prirodnih lepota, pa u blizini Gračanice imamo rezervat medveda, ali i ostale prirodne resurse“, dodao je on.

Turistička organizacija Gračanice (TOG) je registrovana 2012. godine radi promocije i razvoja turizma u opštini Gračanica.

Izvor :
Kim