Sveta Trojica u Gračanici i Skulanevu

Svetom liturgijom i litijom kroz Gračanicu obeležen je prvi dan praznika Svete Trojice. U Skulanevu se proslavlja seoska slava.

Praznik posvećen Svetoj Trojici proslavlja se tri dana. U manastiru Gračanica danas je služena sveta liturgija kojoj je prisustvovalo stotinak vernika. Nakon službe kroz Gračanicu je prošla litija koju su predvodili gračanički sveštenici i sestrinstvo ovog manastira.

U selu Skulanevo danas se proslavlja slava. Liturgiju je, pred pedesetak vernika, služio lipljanski paroh Dragiša Jerenić, a domaćin slave bila je porodica Todić iz ovog mesta.Nakon službe u porti dvorišta crkve otvorena je izložba ručnih radova.Time je počela i manifestacija Dani opštine Lipljan koja se tradicionalno održava za praznik Svete Trojice.

Sutra, drugog dana praznika u Lipljanu će biti služena liturgija a potom će biti organizovana izložba i degustacija tradicionalnih srpskih jela, kao i takmičenje za najbolju Kosovsku pogaču.Od 18 časova predviđen je kulturno-umetnički program na kojem će učestvovati ansambl „Venac“, KUD „Slavuj“ i etno grupa „Kos“.U utorak 14. juna liturgija će biti služena u crkvenoj porti u Dobrotinu, a tokom dana kultuno-umetnički program.

Izvor :
RTV KIM