Site icon Medija centar

Svedok na suđenju Šalji: U Kukešu pritvoreni i saslušavani osumnjičeni za saradnju sa Srbijom

U nastavku suđenja bivšem pripadniku OVK Pjetru Šalji zaštićeni svedok optužbe potvrdio je da su u bazi OVK u Kukešu u Albaniji, u proleće i leto 1999, bili pritvoreni i saslušavani Albanci „osumnjičeni“ za saradnju sa Srbijom.

U bazi u Kukešu, svedok je video i vođe OVK Fatmira Ljimaja, Azema Sulju i Sabita Gecija.

Svedoka 10, koji iskaz daje preko video veze, sutra će unakrsno ispitivati Šaljina odbrana.

Od početka suđenja, 3. aprila, četiri člana jedne albanske porodice posvedočila su da je Šalja, u leto 1999. u Kukešu, lično mučio i zlostavljao njihovog supruga, odnosno oca.

Šalja je optužen da je fizički počinio proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje i mučenje. Ubistvo mu se na teret stavlja kao učesniku u udruženom zločinačkom poduhvatu zlostavljanja pritvorenika.

Prema optužnici, Šalja, zvani Vuk, koji je bio pripadnik vojne policije OVK, sa saučesnicima je, u maju i junu 1999., nezakonito uhapsio i pritvorio više osoba, držeći ih u improvizovanim ćelijama, vezane, bez ikakvog sudskog procesa.

Pripadnici OVK su surovo postupali prema pritvorenicima u Kukešu, lomeći im kosti i nanoseći druge teške telesne povrede „palicama, metalnim šipkama, pištoljima, bezbol palicama i noževima“, piše u optužnici.

Posle prebijanja i mučenja, pripadnici OVK su nekoliko pritvorenika ranili hicima iz automatskog oružja, u Šaljinom prisustvu, a onda nastavili da ih biju, piše u optužnici.

Ubrzo pošto je ranjen, 4. juna 1999, jedan pritvorenik je umro, zato što nije bio prenet u bolnicu, iako je to savetovao lekar.

Optužnicu protiv Šalje, sud za zločine boraca OVK u Hagu, potvrdio 12. juna 2020.

Šalju su 16. marta 2021. u Briselu uhapsile belgijske vlasti.

U sudski pritvor u Hagu, Šalja je bio prebačen 15. aprila te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, 19. aprila, Šalja je izjavio da nije kriv za ratne zločine za koje je optužen.

Rekao je i da mu navodi optužnice „izgledaju smešno“.

Šalji sudi raspravno veće kojim predsedava Mapi Feld Folja iz Holandije. Članovi veća su sudije Roland Dekers takođe iz Holandije, Žilber Biti iz Francuske i rezervni sudija Vladimir Mikula iz Češke.

Exit mobile version