Svećlja na srpskom pozvao na preregistraciju: Ne gubite vreme, posle 31. oktobra nećete moći da vozite auto

Samo dan nakon što su mediji, pozivajući se na navode kosovskog MUP-a, objavili da je svega devet osoba preregistrovalo svoja vozila na RKS tablice, građanima se, u Kurtijevom stilu, video porukom na srpskom jeziku obratio kosovski ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svećlja. Poziva ih na preregistraciju i upozorava da posle 31. oktobra neće moći da upravljaju vozilima sa srpskim tablicama gradova na Kosovu.

Svećlja je večeras objavio video klip na svom Fejsbuk profilu u kojem se obratio građanima na Severu Kosova upravo u vezi sa preregistracijom vozila, nazivajući ponovo KM i druge srpske tablice gradova na Kosovu nelegalnim.

Svećlja tvrdi da su na „celom Kosovu građani već započeli sa registracijom“, bez navođenja i koliko je građana to učinilo.

Sa druge strane, građanima koji žive na Severu Kosova poručuje da je dvomesečni proces koji se završava 31. oktobra „poslednja šansa za sve vlasnike vozila sa nelegalnim tablicama – da ih vrate na RKS“.

Naznačio je da proces preregistracije „nudi velike pogodnosti“:

„Počev od registracije vozila starijih od 10 godina kao i izuzeća od carinske takse, administrativne takse u Centru za registraciju vozila, takse za registarske tablice i naknade za opremanje sa sertifikatom o registraciji vozila“, poručio je Svećlja.

Ujedno dodaje da je od sada moguća registracija vozila u svim centrima za registraciju vozila bez obzira na prebivalište.

„Zalažemo se za uspešan završetak ovog procesa do 31. oktobra 2022. godine. Stoga vas pozivamo da ovu priliku iskoristite bez gubljenja vremena“, kazao je.

A onima koji ne žele to da učine, poručuje da od novembra meseca neće moći da upravljaju svojim vozilom.

„Nakon ovog datuma, vozila sa nelegalnim tablicama neće moći da saobraćaju na teritoriji Republike Kosovo, kao ni na graničnim prelazima“, navodi Svećlja.

Naznačio je da su sloboda kretanja, ravnopravnost, ali i vladavina prava na celoj teritoriji prioritet Kurtijeve vlade.

„Pozivamo vas da do 31. oktobra koristite ove pogodnosti i vratite nelegalne registarske tablice na legalne RKS tablice“, poručio je za kraj ovaj ministar.

I dok Svećlja ponovo poziva na preregistraciju, mesec dana nakon početka primene odluke, kako je sinoć javio Kallxo pozivajući se na navode MUP-a, svega devet vozila prešlo je na RKS i to sa KM, GL, PZ, PR tablica.

Iz MUP-a su prezicirali da su vozila preregistrovana u četiri različita regiona – jedan u Prištini, tri u Mitrovici, dva u Prizrenu i tri u Gnjilanu.

Podsetimo, kosovska vlada donela je odluku krajem juna kojom je obavezala vlasnike automobila srpskih registarskih oznaka gradova na Kosovu da iste preregistruju na RKS u periodu od dva meseca, tj. od 1. avgusta do kraja septembra meseca.

Međutim, nakon postavljanja barikada na Severu i reakcije međunarodne zajednice, Priština je odlučila da odloži primenu odluke za mesec dana, tj. od 1. septembra, uz navođenje da neće biti novih odlaganja.

Za razliku od navoda Prištine, beogradski zvaničnici, a uz njih i čelnici Srpske liste, u prethodnom periodu su se protivili primeni ove odluke, zahtevajući ujedno da se o ovoj temi dodatno razgovara.

Osim Beograda i Evropska unija je u prethodnom periodu tražila razgovore o tablicama.

Nakon što su 27. avgusta Beograd i Priština pronašli rešenje u vezi sa ulazno-izlaznim dokumentima, odnosno da ih nijedna strana ne izdaje, visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj (Josep Borrell), izjavio je da je optimista da će dve delegacije, postići sporazum i o registarskim tablicama.

Izvor :
Kossev