Suroi: Preispitati rok za preregistraciju u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice

Pisac i publicista Veton Suroi rekao je da rok za registarske tablice treba preispitati u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice.

On je rekao da je zabrinutost međunarodne zajendice moguća intervencija Rusije i njene diverzije u situaciji kada nema rešenja za ovo pitanje između Kosova i Srbije.

„Čak mi se čini da su razgovori koje međunarodna zajednica vodi sa vladom na Kosovu fokusirani na pitanje bezbednosti i evropskog bezbednosnog konteksta u kome živimo. Dakle, ideja je da Kosovo i Srbija prevaziđu mogućnost da bilo koji razlog bude iskorišćen za intervenciju trećih sila. U ovom slučaju se razmišlja o ruskoj intervenciji i diverzijama koje ona može izazvati, ili drugim silama povezanim sa Rusijom“, rekao je on, prenosi Klan Kosova.

Suroi je kazao da se Rusija već duže vreme „meša na Kosovu“, a posebno na Severu.

„Tokom protekle godine bilo je i formacija koje se grade, kao što smo videli u slučaju pojavljivanja ovog problema na granici, u vreme postavljanja barikada (u avgustu ove godine). Nije to bio narodni protest, imali smo posla sa organizovanim formacijama”.

„Međutim, ovde se bavimo drugim pitanjem, pošto imamo takav zahtev prijateljskih zemalja i naravno da ih treba shvatiti ozbiljno. To je stvar koja se, u skladu sa zahtevima međunarodne zajednice, mora ispitati, da li se može naći drugi oblik“.

„Mora da se preduzme više koraka, a jedan od njih je izjava međunarodne zajednice – da su registarske tablice nelegalne i da se moraju zameniti legalnim tablicama izdatim na Kosovu i da neće biti drugog pregovaračkog procesa za registarske tablice“, rekao je Suroi.

Izvor :
KoSSev