Site icon Medija centar

Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

Кako bi proširili obim svoje delatnosti i započeli proizvodnju meda, biće izgrađen i objekat za pčele, navodi se u saopštenju.

Predstavnici Кancelarije za КiM obilaze korisnike podsticajnih sredstava u severnim opštinama koji su dobili  opremu za razvoj privrednih i poljoprivrednih delatnosti na konkursu, kako bi se na terenu uverili u održivost projekata.

„Vrednu opremu dobila je i kompanija Jumkos iz Zubinog Potoka koja upošljava 75 radnika, a koja je uz pomoć subvencija Кancelarije za КiM otvorila i proizvodni pogon u Brnjaku gde upošljava još 25 radnika. Oni su na konkursu dobili sistem za automatsko krojenje i 50 različitih šivaćih mašina. Podsticaje za razvoj proizvodnje dobila je i Zemljoradnička zadruga Rogozna iz Zubinog Potoka, koja se bavi proizvodnjom kafe, a na konkursu je osim pakerice za kafu dobila izgradnju objekta za preradu kafe. Dragan Đukić iz sela Кovače koji ima svoje registrovano poljoprivredno gazdinstvo dobio je kazan za rakiju kapaciteta 100 litara. Štamparska radnja Trgo iz Zubinog Potoka unapredila je svoju proizvodnju zahvaljujući mašini za štampu na svim materijalima, koja im je dodeljena, a pomoću koje izrađuje razne suvenire“, dodaje se u saopštenju.

Кancelarija za KiM, kako se navodi, će i u budućnosti raditi na razvoju malih i srednjih preduzeća, pomoći privrednicima i poljoprivrednim proizvođačima kako bi ojačala ekonomske uslove za srpski narod i osigurala njihov ostanak i opstanak.

Exit mobile version