Studenti u Prištini održali protest protiv ZSO

Pod sloganom „Zajedno protiv udruženja“, u Prištini je danas održan protest protiv formiranja Zajednice srpskih opština, a u organizaciji prištinskog studentskog parlamenta. Ovaj protest je najavljen još 2. februara kada je i upućen poziv svim građanima Kosova da se pridruže ovom, kako su ga nazvali – „maršu protiv jednonacionalnog udruženja“. 

„Umesto da govorimo o sporazumu koji predviđa uzajamno priznavanje univerzitetskih diploma između Kosova i Srbije, danas govorimo samo o etničkom udruživanju koje ugrožava stabilnost i mir naše države“, navela je ova organizacija kao jedan od razloga za današnji protest.

Na današnjem protestu, prema navodima prištinskih medija, učestvovalo je više stotina ljudi.

Oni su šetali od univerzitetkse biblioteke do zgrade kosovske vlade.

Učesnici protesta nosili su transparente sa natpisima „Udruženje ne prolazi“, „Zajedno protiv udruženja“, „Vučić=Putin“ i druge.

Među transparentima našli su se i oni kojima se poziva na bojkot srpskih proizvoda.

„Ne prihvatamo Zajednicu opština sa srpskom većinom koja direktno narušava mir, suverenitet i teritorijalni integritet zemlje“, rekao je jedan od studenata koji je govorio na protestu, prenosi Gazeta Express.

„Naša multietnička država ne toleriše jednonacionalno udruživanje. Etnička podela ne doprinosi miru“, još jedna je poruka sa protesta, prenosi Koha.

Ovom protestu su, osim studenata, prisustvovali i predstavnici udruženja bivših pripadnika „OVK“.

Prema pisanju kosovskih medija, protest je protekao bez incidenata.

Ovaj protest je zakazan u istom danu kada je i kosovski premijer Aljbin Kurti nakon višegodišnjeg protivljenja formiranju Zajednice srpskih opština u kosovskoj skupštini izlistao zahteve koji treba da se ispune da bi pristao na to da sprovede ovaj sporazum.

Ovo nije prvi protest koji se organizuje protiv formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, a u jeku međunarodnih pritisaka na kosovskog premijera Aljbina Kurtija da ZSO i formira.

Pre samo četiri dana Albanski iseljenici u Nemačkoj, uz podršku centra pokreta Samoopredeljenje protestovali su u Berlinu, sa porukama poput „Protiv bosnizacije Kosova“, „Vučić=Putin“, „Vučić želi još jedan rat u Evropi“, „Nema zajednice“ i „Nema etničke podele“.

Izvor :
Kossev