Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena

Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.

„NATO nastavlja da prati situaciju u regionu, Kfor ostaje fokusirana na svoj mandat u okviru Ujedinjenih nacija. Ukoliko bi stabilnost bila ugrožena, Kfor je spreman da inteveniše“, rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije posle sastanka sa Vučićem.

Generalni sekretar NATO je istakao da je konstruktivan dijalog jedini način da se reše razlike u regionu, a da je dijalog pod okriljem EU ptatforma da se nađe rešenje koje poštuje prava svih zajednica.

„Pozdravljam sledeću rundu dijaloga koja će se održatu sutra. Ohrabrujem sve strane da pokažu fleksibilnost i da budu konstruktivne“, poručio je Stoltenberg.

On je rekao da je s predsednikom Srbije razgovarao i o ratu u Ukrajini i istakao da je važno da međunarodna zajendica bude ujedinjena u protivljenju neisprovocirane akcije Rusije, kao i da svi apelujeu da se rat završi.

Izvor :
RTV KIM, N1