Site icon Medija centar

Stojanović o Šoleovoj izjavi: Jako zabrinjavajuća rečenica

Bivši zamenik premijera Kosova i predsednik Srpskog nacionalnog pokreta Branimir Stojanović komentarisao je izjavu specijalnog savetnika Stejt Departmenta Dereka Šolea da „Кosovo mora Srbima sa Кosova da dodeli veću autonomiju, naročito ZSO na severu Кosova“, navodeći da je to „jako zabrinjavajuća rečenica“.

Stojanović je na svom Fejsbuk profilu napisao da bi formiranje ZSO samo na severu ili formiranje zajednice svih deset opština, ali sa većim nadležnostima četiri opštine sa severa КiM imalo „vrlo opasne posledice po srpski narod“.

„Prvo, neodrživa je teza da će Srbi na severu preživeti iako se isele Srbi sa juga. Naš je opstanak nedvosmisleno povezan. Nestajanje Srba južno od Ibra neminovno vodi nestajanju Srba sa celog КiM. Postavljanje strukture u kojoj bi bilo koja opština od ovih deset imale veće nadležnosti, pa bile to i ove šest južno od Ibra, postavlja direktnu diskriminaciju i dodatno podgrevanje podele koja nam pored svih postojećih muka nije potrebna.  Izgradnja sistema koji će dodatno centralizovati vlast neće doprineti osećaju ravnopravnosti i slobode koji nam je potreban ako želimo da ovde preživimo“, naveo je on.

„Pristajanje na neku ovakvu konstrukciju od srpske strane, a ne ono što piše u originalnom sporazumu, biće svesno odustajanje od čitavog naroda na КiM“, dodao je.

Stojanović je naveo da „ima još stvari koje treba komentarisati“.

Exit mobile version