Srpska demokratija traži da se spomenik srpskim junacima u Prištini vrati na svoje mesto

“Nastavlja se prekrajanje istorije. Svedoci smo još jedne u nizu nepravdi nad srpskim narodom na Kosovu. Ovoga puta se čini da kosovskim vlastima i pojedinim ambasadama smetaju i mrtvi Srbi”, poručili su iz Srpske demokratije povodom pomeranja spomenika srpskim vojnicima palim u Prvom svetskom ratu u vojnom delu pravoslavnog groblja u Prištini.

Dodaju i da je uvredljivo za srpski narod na Kosovu da kosovske vlasti i pojedine ambasade “izmeštaju” i “pomeraju” spomen-ploču srpskim vojnicima koji su položili svoje živote u Prvom svetskom ratu.

“Spomen-ploča na srpskom pravoslavnom groblju u Prištini odličje je junaštva i časti srpskog vojnika u Prvom svetskom ratu. Srpski narod je u Prvom svetskom ratu platio ogromnu cenu, izgubivši trećinu stanovništva u borbi za slobodu”, navodi se u saopštenju.

Ističe se i da je u “najmanju ruku trebalo da nalogodavci ovakvog sramnog čina zatraže pristanak Srpske pravoslavne crkve, a ne da samovoljno rade nešto što je čist dokaz antisrpske histerije i brisanja postojanja i vrednosti srpskih domaćina poginulih u pomenutom ratu”.

Zaključuju i da se “na ovaj način dodatno produbljuje nepoverenje srpskog naroda naspram stranih ambasada na Kosovu i naspram kosovskih vlasti”.

“Osuđujemo ovaj sramni čin i tražimo da se spomen-ploča vrati na svoje prvobitno mesto”.

Izvor :
Medija centar Čaglavica