Srbin uhapšen na prelazu Jarinje

Bivši kosovski policajac M.J. uhapšen je na prelazu Jarinje, dok se sa suprugom i dvoje dece vraćao iz Raške u Leposavić.

Supruga uhapšenog, koja nije želela da joj se spominje ime, rekla je za Kosovo online da im je nakon pregleda dokumenata na administrativnom prelazu Jarinje prilikom izlaska sa Kosova rečeno da nešto nije u redu, ali im je dozvoljeno da nastave putovanje.

Prilikom povratka, na Jarinju su ih najpre držali sat i po vremena zbog navodne procedure i ispravke greške.

Žena je, sa dvoje dece, morala da čeka u automobilu i, kako kaže, videla je u jednom trenutku kako kosovski policajci, naoružani dugim cevima, njenom mužu stavljaju lisice na ruke i odvoze ga u pravcu Severne Mitrovice.

M. J. je napustio službu prošle godine, kada i svi ostali policajci Srbi na severu Kosova.

Policija potvrdila hapšenje

Iz Policije Kosova je medijima potvrđeno da je u večernjim satima na prelazu Jarinje „po aktivnoj poternici Osnovnog Suda priveden kosovski državljanin M.J.

„Osumnjičeni je tražen zbog osnovane sumnje na umešanost u krivična dela kao što su: organizovani kriminal, primanje mita i zloupotreba ovlašćenja“, navedeno je u saopštenju.

Iz policije je poručeno da će se sve dalje radnje i postupci preduzimati u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima.

Kancelarija za KiM: Nastavak pritisaka i progona

„Hapšenje bivšeg srpskog policajca M.J. na Jarinju nastavak je pritisaka i progona srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, posebno policajaca koji su novembra prošle godine skinuli uniformu Кosovske policije“, navedeno je u saopštenju za javnost Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

„Odmah po saznanju o hapšenju, Кancelarija za Кosovo i Metohiju je angažovala advokata koji će ga braniti i pomagati mu u ovom slučaju, a predstavnici Кancelarije su stupili u kontakt sa porodicom uhapšenog, kako bismo im i na taj način pružili prekopotrebnu podršku i ponudili svu pomoć“, dodaje se.

Iz Kancelarije za Kim pitaju kako to da se M.J. „godinama slobodno kretao preko administrativnih prelaza i bio u službi Кosovske policije, a sada mu se preko noći otkrivaju nekakve tajne poternice i na teret stavljaju dela stara više godina“.

Zaključeno je da „to dovoljno govori o prirodi ovog montiranog i političkog hapšenja i namerama Prištine da se obračunava sa Srbima koje ne može da natera da se vrate u Кosovsku policiju“.

Izvor :
FoNet, Kim