SNF: Zahtevamo da Ana Brnabić pređe Ibar

Povodom posete premijerke Srbije Ane Brnabić severu Kosova saopštenjem za javnost oglasio se Srpski nacionalni forium.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Nakon pet godina na mestu predsednika Vlade Republike Srbije gospođa Ana Brnabić je najavila posetu južnoj pokrajini. Najavila je posete samo rubnim delovima pokrajine, ali ne i onima  koji se nalaze na geografskom Kosovu, i na geografskoj Metohiji.Gospođa Brnabić verovatno zbog brojnih obaveza nije stigla da sazna da se velika većina Srba nalazi južno od reke Ibar. S toga je Srpski nacionalni forum na ovaj način informiše, da ne bude neobaveštena.

Srbi Kosova i Srbi Metohije u svojim sredinama takođe žele da ugoste srpsku premijerku. Međutim, to im čak nije ni ponuđeno. Verovatno nije ni predsednici vlade predloženo, jer smo sigurni da ona to ne bi odbila.

Srbi južno od Ibra se suočavaju sa izazovima koji su različiti od onih koje imaju Srbi na severu. Zašto je premijerka odabrala da poseti samo sever? Imali to veze sa reciprocitetom i sa posetom ministara tzv. Kosovske vlade jugu Srbije!? Uzajamna poseta teritorija (Brnabić sever Kosova, kosovski ministri teritoriju tzv. Preševske doline! Donekle smo mogli da razumemo reciprocitete koji su u funkciji navodnog sprovođenja Briselskog sporazuma. Javno pitamo predsednika i premijerku Republike Srbije, odkud sada reciprocitet koji najdirektnije dovodi u vezu severno Kosovo (teritorija R. Srbije) i tzv. Preševsku dolinu (teritorija R. Srbije).

Mogli bismo, do negede, da razumemo eventualnu posetu predstavnika vlade Republike Alabnije tom delu naše države, kao matične države Albanaca. Uz reciprocitet, da naš predsednik poseti nacionalno ugrožene Srbe u Skadru i okolini. Ali, šta će ministri vlade tzv. Kosova, (koju Srbija ne priznaje) u tom delu Republike Srbije!? Nije li to još jedan kamen u temelju nezavisnosti Kosova!?

SNF ne bi voleo da je razlog tome višegodišnja najava predsednika Republike Srbije da teritorije „ispod Ibra gubimo“, da je on oduvek bio za razgraničenje, i da su ove dve uslovljene posete uvod u  psihološku pripremu srpske javnosti za ostvarenje „večite želje predsednika“ da podeli Kosovo, ali i južnu Srbiju, kako bi razmenio teritorije i razgaraničio se sa Albancima. 

SNF pita, koja je uloga Srpske liste u čitavoj ovoj ujdurmi i da li svojim ponašanjem daje legitimitet takvoj politici predsednika? Nije li to i razlog što se na jugu već sve glasnije govori da je Srpska lista (SNS) lista „severa“, te su funkcioneri Srpske liste pristali i odlučili da premijerka Brnabić poseti samo sever Kosova i Metohije. A šta je sa „jugom“? Žive li tu Srbi ili su oni otpisani?

Ana Brnabić ima priliku da pokaže da strahovanja SNF nemaju osnova, kao i da Srbi „južno od Ibra“ nisu otpisani. Stoga je pozivamo da u sklopu svoje posete, poseti i centralno Kosovo, da poseti Pomoravlje, da poseti Šar planinu, da poseti Metohiju.

Nadamo se da će premijerka i njen kabinet uvažiti naš poziv.

Izvor :
SNF, Medija centar