SNF: Izađi na referendum i zaokruži „ne“

Srpski nacionalni forum (SNF) je uputio apel svim Srbima sa Кosova i Metohije, kojima će glasanje biti onemogućeno, da zamole svoje raseljene rođake po centralnoj i severnoj Srbiji, da sutra, 16. januara masovno izađu na referendum i zaokruže „ne“. Iz ove organizacije na to pozivaju i sve ostale građane Republike Srbije.

„U Republici Srbiji će se sutra, 16. januara 2022. održati se po mnogo čemu kontroverzni referendum, sa višesmislenim pitanjem: ’Da li te za potvrđivanje akta o promeni Ustava Republike Srbije?’, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz ove organizacije.

„Navodni razlog ishitreno organizovanog referenduma je potreba da se uvede nezavisnost sudstva. U referendumskom pitanju se ne pominje nikakvo sudstvo, već se traži blanko podrška odnosno ’potvrđivanje akta o promeni Ustava’, a što bi moglo da dovede i do drugih promena Ustava, uključujući i njegovu preambulu“, smatraju članovi SNF-a.

„Referendum je nelegitiman iz dva razloga: što ga raspisuje jednostranački parlament po nalogu predsednika jedne političke stranke, i zato što se za uspeh referenduma ne traži glas apslolutne većine. On je i nelegalan, jer suprotno Ustavu nije raspisan na teritoriji cele države, već Srbe sa КiM tretira kao dijasporu“, stoji u saopštenju.

„Međutim, s obzirom na postojeću konstelaciju unutrašnje i spoljnopolitičkih odnosa, nema nikakve sumnje da će referendum proizvesti pravno dejstvo sa nesagledivim štetnim posledicama po Republiku Srbiju, a po položaj Srba na КiM naročito“, poručuju iz ove organizacije.

„Iz tih razloga, kao jedino sredstvo borbe nameće se masovni izlazak na referendum i glasanje ’ne’, glasanje protiv avanturističkog pokušaja menjanja državnog ustrojstva sa nesagledivim posledicama“ zaključuje se u saopštenju SNF-a.

Izvor :
Saopštenje SNF