Skup žena u Kosovskoj Mitrovici pod sloganom: Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta

Skup, kao odgovor žena sa severa Kosova na, kako kažu, „ugnjetavanje i zulum“ koji svakodnevno trpe od vlasti u Prištini, održan je danas u Kosovskoj Mitrovici.

Savićeva: Dosta nam je Kurtijevog terora, želimo lepšu budućnost za našu decu

Načelnica Službe za promociju zdravlja i naučnoistraživačku delatnost u mitrovičkom Kliničko-bolničkom centru, Gordana Savić, navela je da su se danas žene okupile oko istog cilja: “Lepša budućnost za našu decu i za sve nas“.

„Da našoj deci obezbedimo mir, slobodu, bezbrižno destinjstvo, da žive kao i sva ostala deca ovoga sveta. Naša deca se, nažalost, bude sa jaucima sirena, sa odjecima šok-bombi. Presreću ih od kuće do škole naoružani specijalci. Uteruju strah u kosti našoj deci i nama, a naša deca gledaju u nas. Mi smo ti koji moramo da im ulijemo nadu. Mi smo ti koji moramo da se borimo za mir. Mi smo ti koji moramo da se borimo za slobodu i ja znam da je cilj svih nas prisutnih ovde samo taj – lepša budućnost za našu decu i za sve nas“, istakla je Savićeva.

Dosta nam je Kurtijevog terora, nećemo više da trpimo njegov teror, dodala je.

„Da li je humano kada našim lekarima prete da će da ih hapse. A zašto? Zato što su hteli da sprovedu vakcinaciju na našim prostorima kako bi sačuvali što više života od kovid obolelih pacijenata. Hteli su da ih hapse. Da li je to humano? Nije. Nema tu ništa od humanosti. Zaustavlajli su nam sanitete, hapsili vozače saniteta. Oduzimali su nam lekove, sanitetski materijal. Onemogućavali su nam svakodnevno snabdevanje naših zdravstvenih ustanova lekovima i sanitetskim materijalom i tako nam otežavali da posvetimo pažnju da se borimo za svaki ljudski život, da se svako leči onako kako valja za jednog dostojnog čoveka. Da li je to humano u 21. veku, u civilizovanom svetu?“, upitala je Savićeva.

Kaže da lekciju o humanosti upravo zdravstveni radnici mogu da drže.

„Mi koji svakodnevno radimo, obavljamo časno, dostojanstveno, humano svoj poziv, gde bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost svakodnevno pružamo adekvatnu zdravstvenu pomoć. To je humanost i tu lekciju oni nikada neće da nauče.“

Međunarodnoj zajednici – Kforu, Unmiku, Euleksu, ambasadorima Kvinte, upitila je apel „da pomognu, da učine nešto, da makar oslušnu sve ovo što imamo danas da im kažemo da naša deca nisu različita od njihovih i moraju da čuju naš glas“.

Savićeva je iskoristila priliku i da uputi pozdrave sunarodenicima južno od Ibra“ koji su, u znak solidarnosti sa Srbima sa severa Kosova, takođe danas protestovali.

„Danas se nismo delili na one južno od Ibra i na one severno od Ibra, danas smo svi isti, danas smo svi građani KiM, danas smo svi građani Srbije“, poručila je Savićeva.

Protestna šetnja krenula je od ulaska u grad iz pravca Zvečana do glavnog ibarskog mosta.

Na čelu kolone bio je razvučen veliki transparent sa natpisom “Majke Kosmeta protiv Kurtijevog geta”.

“Kurti, decu ti neću dati”, “Nije hir, hoću mir”, “Želim sina da spremim za svadbu, Kurti dosta je sukoba”, samo su neke od parola koje su se mogle videti.

Prethodno je danas u podne, u Gračanici, održan skup podrške Srbima na severu Kosova.

Izvor :
Radio Kontakt Plus