Sindikat RTК traži poništavanje konkursa za direktora programa na srpskom jeziku

Sindikat radnika Radio-televizije Кosova (SPERTК) u pismu Upravnom Odboru RTК, u koje je Udruženje novinara Srbije (UNS) imalo uvid, traži poništenje konkursa za izbor direktora programa na srpskom jeziku (RTК2) „zbog nepravilnosti i kršenja propisa RTК za izbor rukovodećeg menadžmenta“.

Sindikat radnika RTК tvrdi da članovi Radne grupe za izbor direktora ne poseduju novinarsko iskustvo, iako se u pozivu za njeno formiranje jasno navodi da članovi moraju biti medijski profesionalci, kao i priznati predstavnici nevladinog sektora.

„Imamo zamerku na sastav, odnosno na izbor članova i predsednika Radne grupe. Niko od članova Radne grupe, uključujući i predsedavajućeg, nema medijsko/novinarsko iskustvo. Član Radne grupe je student druge godine, rođen 1995. godine. Postavlja se pitanje, gde i u kojoj ustanovi student bira, odnosno ocenjuje kandidate za mesto direktora, a posebno rukovodioca značajne institucije kao što je RTК”, navodi u saopštenju SPERTК-a.

Predsednica Radne grupe, kako se ističe u saopštenju, članica je Nevladine organizacije koja je „u proteklom periodu dodelila nagradu jednom od kandidata za direktora RTК2, što bi moglo da predstavlja sukob interesa”, a u pismu Upravnom odboru RTК navodi se i da je „član Radne grupe prilikom ispitivanja kandidata predložio tačan odgovor, što je u suprotnosti sa propisom“.

SPERTК ističe da čvrsto veruje da je Radna grupa nekompetentna, neprofesionalna i pristrasna.

SPERTК smatra da Upravni odbor RTК treba da poništi Кonkurs za direktora programa na srpskom jeziku i da raspiše novi u zakonskom roku. U zavisnosti od odluke Upravnog odbora RTК, SPERTК će se obratiti Ministarstvu rada, odnosno Inspektoratu rada.

Udruženje novinara Srbije (UNS) na Кosovu uputilo je pre više od nedelju dana zahtev generalnom direktoru Radio-televizije Кosova (RTК) Škumbinu Ahmetdžekaju da bude informisano u vezi sa procesom izbora direktora RTК2.

Udruženje je tražilo informacije o kandidatima, odnosno kopije stručnih biografija prijavljenih na konkurs. UNS je zatražio i obaveštenje o terminima razgovora sa kandidatima kojima bi njegovi predstavnici prisustvovali.

Međutim, UNS na Кosovu je ostao uskraćen za sve tražene informacije, ali i bilo kakav odgovor generalnog direktora RTК Škumbina Ahmetdžekaja.

Inače, dosadašnji direktor RTК2 Željko Tvrdišić okončao je trogodišnji mandat i odbio ponudu da nastavi rad na televizijskom kanalu na srpskom jeziku zbog, kako je naveo u pismu generalnom direktoru RTК Ahmetdžekaju, neprihvatanja cenzure.

Izvor :
UNS