Severna Mitrovica: Obeleženo šest godina od ubistva Olivera Ivanovića

Paljenjem sveća i polaganjem cveća ispred spomen obeležja ubijenom srpskom političaru Oliveru Ivanoviću obeležena je šesta godina od njegovog ubistva. Ove godine, kao i prethodnih na mestu gde je 16. januara 2018. godine Ivanović ubijen održana su dva odvojena pomena. 

Prvom pomenu prisustvovali su bivša supruga Marina, prijatelji, građani i predstavnici srpske opozicije.  

“U ime porodice Olivera Ivanovića, njegove supruge Marine, sinova i njegove ostale rodbine zahvaljujem se svima što ste došli da obeležimo šest godina od ubistva Olivera Ivanovića, da podsetimo da ga nismo zaboravili i da podsetimo koliko nam sada fali kada Srbi na Kosovu preživljavaju najgore trenutke od 2000. godine. Nadam se da, ovde nećemo biti za dvadeset godina, ako uopšte budemo ostali da živimo na Kosovu, sa istim pitanjem – ko je ubio Olivera Ivanovića”, rekao je Dejan Nedeljković. 

Među okupljenima bili su predstavnici koalicije “Srbija protiv nasilja” i poslanici u Skupštini Srbije Borislav Novaković i Srđan Milivojević.   

Borislav Novaković rekao je da je ubistvo Olivera Ivanovića tragedija za ceo srpski narod. 

“Tu tragediju čini većom činjenica da se istraga i ceo postupak otkrivanja pozadine nalogodavaca, organizatora, inspiratora i neposrednih izvršilaca obavlja traljavo. Imamo povremeno utisak da smisao toga nije da se otkriju neposredni izvršioci, nalogodavci i organizatori, nego da se cela stvar zataška. Podsetiću, i to snažno opterećuje društvenu klimu u celoj Srbiji da smo postali država političkih ubistava. Iza nas je političko ubistvo Ivana Stambolića, Zorana Đinđića, atentati na Vuka Draškovića, ubistvo Ćuruvije i na kraju ubistvo Olivera Ivanovića. To opterećuje savest ovog društva”, rekao je Novaković 

Srđan Milivojević je kazao da ubistvo Olivera Ivanovića šest godina vapi za pravdom. 

“Nalazimo se na mestu gde nevina krv nevinog čoveka šest godina vapi za pravdom. Nalazimo se na mestu gde je ubijen čovek koji je verovao u slobodu demokratiju i pravdu. Mi danas, šest godina nakon ubistva ovog čoveka daleko smo od slobodnog društva, daleko smo od demokratskog društva i daleko smo od pravde pogotovo kad je reč o ubistvu Olivera Ivanovića”, rekao je Milivojević. 

Obeležavanju su prisustvovali i Predrag Voštanić iz Lokalnog fronta iz Kraljeva i Savo Manojlović iz pokreta “Kreni, promeni”. 

“Nakon šest godina deluje da tišina najbolje govori i nemamo puno toga reći. Prošle godine sam rekao da je pitanje da li bi Kosovska Mitrovica postojala da nije bilo Olivera Ivanovića 1999. godine kada je ovde narod opstao. Ono što nažalost ovde vidimo jeste da preko 15% ljudi u poslednjih godinu dana je otišlo zbog istih onih stvari zbog kojih je Oliver Ivanović ubijen, a to je da nemaju elementarne bezbednosne uslove i ljudsko dostojanstvo”, rekao je Manojlović. 

Paljenjem sveća, sat vremena kasnije na istom mestu, šest godina od ubistva svog nekadašnjeg lidera obeležili su i predstavnici Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“. 

“Nažalost mi imamo suđenje koje traje više od četri godine, imamo tri optužnice, kako su nam advokati na poslednjem suđenju nagovestili da se suđenje bliži kraju, da će najverovatnije krajem marta ili aprila bit ii završetak toga ali mi još uvek ne znamo ni ko je naručio ubistvo Olivera Ivanovića, a ubica je još uvek na slobodi. Naša borba traje dugo i mi nećemo prestati da se borimo jer svi njegovi saradnici, prijatelji i rođaci, rodbina, na kraju građani, ne samo Kosova i Metohije nego i cele Srbije moraju da saznaju ko je izvršio ovo mučko ubistvo”, rekla je Ksenija Božović 

Oliver Ivanović ubijen je s leđa 16. januara 2018. godine ispred sedišta svoje stranke sa šest hitaca. Njegove ubice ni danas nisu poznate, a istrage povodom ovog ubistva vođene su i u Beogradu i u Prištini. 

Ko je naručilac i izvršilac ubistva nije poznato javnosti, ali se za pomaganje u ubistvu u postupku koji se vodi u Osnovnom sudu u Prištini optužuju Marko Rošić, Nedeljko Spasojević, Rade Basara, Žarko Jovanović, Dragiša Marković i Silvana Arsović. Međutim, tužilaštvo je nedavno podiglo još jednu optužnicu protiv lica sa inicijalima M.M. Kao vođe kriminalne grupe sumnjiče se Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, te Željko Bojić, međutim, s obzirom da nisu dostupni pravosudnim organima Kosova protiv njih se ne vodi postupak.  

Izvor :
Medija centar Čaglavica