Severna Makedonija preuzima predsedavanje OEBS-om

Severna Makedonija preuzela je juče jednogodišnje predsedavanje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) od Poljske. Dužnost predsedavajućeg vršiće šef diplomatije Bujar Osmani.

Nova predsedavajuća država će se, prema rečima Osmanija, usredsrediti na očuvanje principa i obaveza OEBS-a, a jedan od prioriteta biće podrška Ukrajini.

„Naš plan je da pružimo ruku populaciji pogođenoj sukobom, ali i drugima kojima je potrebna. Mi vidimo OEBS kao stalnog pružaoca usluga u ublažavanju krize i podržavanju mira i stoga moramo da preduzmemo odgovarajuće mere kako bismo omogućili OEBS-u da obezbedi prostor za svoju raznovrsnu kutiju alata“, kazao je ministar spoljnih poslova Severne Makedonije.

Predsedavanje Severne Makedonije fokusiraće se i na podršku održivom ekonomskom rastu i saradnji u oblasti životne sredine.

Podržavaće ljudska prava i promovisati toleranciju i nediskriminaciju kao preduslove za sveobuhvatnu bezbednost.

Razmatrajući primenu principa ljudske dimenzije, predsedavajući će se angažovati sa mladima i civilnim društvom kao „pokretačkim snagama za izgradnju živahnih i otpornih demokratija“.

„OEBS je dokazao da je relevantan i važan deo regionalnih i globalnih napora kroz svoj jedinstven, holistički pristup bezbednosti. Severna Makedonija će raditi na tome da OEBS ostane vitalni deo efikasnih, bezbednosnih multilateralnih napora“, poručio je Osmani.

Makedonski šef diplomatije Osmani će zvanično biti inaugurisan za predsedavajućeg i izložiti prioritete Severne Makedonije tokom predsedavanja na sastanku Stalnog saveta OEBS-a u Beču 12. januara.

Izvor :
KoSSev