Šekler: Možda se vidi svetlo, ali nije kraj

Virusolog Milanko Šekler izjavio je da se po pitanju epidemije korona virusa „možda vidi svetlo na kraju tunela“, ali da je potreban oprez i da u Srbiji ne može da se kaže da je epidemija završena.

Šekler je rekao da je dobro što se ne pojavljuju nove sorte virusa korona i dodao da su se neki sojevi izgubili, a da oni koji trenutno izazivaju najviše zaražavanja uglavnom ne dovode do teških oblika bolesti.

„Nema teških slučajeva, nema nikakvog pritiska na zdravstveni sistem“, rekao je on za televiziju Prva i dodao da ostaje na snazi poziv da se osetljive grupe građana vakcinišu i četvrtom dozom vakcine protiv korona virusa, kao i svi stariji od 50 godina.

Podsetimo, prema poslednjim objavljenim podacima, u poslednja 24 sata u Srbiji je preminulo još devet lica, a detektovano je 2.399 novozaraženih.

Bajden „odjavio“ pandemiju u SAD

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je pandemija korona virusa u SAD gotova, iako raste broj ljudi koji umiru od kovida-19, javlja BBC.

On je naveo da se situacija ubrzano popravlja, iako „i dalje ima problema“.

Statistike pokazuju da više od 400 Amerikanaca u proseku umire od korona virusa svakog dana.

Bajden je u emisiji „60 minuta“ na televiziji CBS naveo da Amerika još uvek ulaže mnogo truda u kontrolisanje korona virusa.

U avgustu su američki zvaničnici produžili vanrednu situaciju uvedenu zbog korona virusa.

Do danas je više od milion Amerikanaca umrlo zbog virusa.

Najnoviji zvanični podaci u SAD pokazuju da je oko 65 odsto stanovništva potpuno vakcinisano.

Nadležni za javno zdravlje su poslednjih nedelja naveli da su blago optimistični da se svet bliži oporavku od pandemije, ali i dalje pozivaju ljude da budu oprezni.

SAD su nedavno odobrile nove vakcine kojima bi se suzbio soj omikron, a koji trenutno preovladava zemljom.

Korona virus, takođe, i dalje ima značajan uticaj na američku privredu, a Nacionalni biro za ekonomska istraživanja je prošle nedelje izvestio da su bolesti povezane sa virusom smanjile radnu snagu u SAD za približno 500.000 ljudi.

SAD su imale najveći broj smrtnih slučajeva, a slede Indija i Brazil, podseća BBC.

Izvor :
Beta, FoNet, RTV KIM