Sednica o Kosovu počela uz višeminutni aplauz poslanika SNS Vučiću i transparente opozicije: „Izdaja“, „Ne kapitulaciji“

https://www.youtube.com/live/TJbG4OInSPg?feature=share

U toku je sednica skupštine Srbije o Kosovu na kojoj se poslanicima obraća srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Sednica je počela nešto posle 10.00, nakon što je srpski predsednik ušao u skupštinsku salu.

Njegov ulazak propraćen je aplauzom poslanika iz vladajuće koalicije koji su stajali, a trajao je više minuta.

Za to vreme stajali su i pojedini opozicini poslanici, ali kako bi istakli transparente. Na jednom od njih stajala je fotografija Olivera Ivanovića uz tekst „Odgovaraćete“, na drugom „Vučiću izdao si Kosovo“, „Izdaja“, „Ne ultimatumu“, „Ne kapitulaciji“.

Poslanici vladajuće koalicije uzvratili su još jačim aplauzom, sve do trenutka kada je Vučić ustao i rukama im pokazao da sednu.

Tada je sednica i počela.

Sednicu sa skupštinskog balkona prate i Srbi sa Kosova, odnosno, kako je rekao srpski predsednik – „ljudi koji su bili na barikadama, a neki od njih vodili barikade, i ne samo barikade, učestvovali u tome da to bude vrlo dispciplinovano, organizovano“.

Na današnjoj sednici na kojoj će biti predstavljen novi izveštaj Kancelarije za KiM o Kosovu, nakon obraćanja srpskog predsednika uslediće rasprava koja bi, prema najavama, mogla da potraje i dva dana.

Vlast je uoči sednice tražila jedinstvo povodom dijaloga sa Prištinom, odnosno evropskog predloga. Sa druge strane, deo opozicije tražio je da se prekinu pregovori na osnovu ovog predloga navodeći da se njime Srbija odriče Kosova, da to predstavlja izdaju, ali i kapitulaciju.

Izvor :
Kossev