Savindan u Gračanici, Goraždevcu, Severnoj Mitrovici, Prizrenu…

Liturgijom i rezanjem slavskih kolača u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom arhiepiskopu, prosvetitelju i tvorcu zakonodavstva Svetom Savi. Kulturno-umetničkim programom koji su pripremili učenici, Savindan je obeležen i u Osnovnoj školi „Kralj Milutin“ u Gračanici.

U crkvi Svete Petke u Lapljem Selu liturgiju je služio sveštenik Bojan Krstić.

“Draga braćo i sestre neka je blagosloven praznik svetog oca našeg Save, da proslavljate u zdravlju i ljubavi, da neprestano kličete sa ljubavlju našem najdivnijem svetitelju u srpskome rodu. Neka vas Bog blagoslovi u sve dane života vašeg”, rekao je otac Bojan okupljenim vernicima.

Sveti Sava se smatra začetnikom srpske srednjovekovne književnosti i zaštitnikom prosvetnih ustanova. Savindan je za školsku slavu ustanovljen 1840. godine, a u osnovnim i srednjim obrazovnim ustanovama učenici ga obeležavaju prigodnim programom.

Učenici osnovne škole “Miladin Mitić” u Lapljem Selu od 23. januara počeli su sa obeležavanjem svetosavske nedelje, kazao je direktor Ljubiša Karadžić.

“Naši učenici su bili vredi i zajedno sa veroučiteljem, pedagogom i psihologom škole imali su kviz gde su pokazali svoje znanje u poznavanju dela i života Svetog Save, a škola je za najbolju ekipu obezbedila nagrade”, naveo je on.

Karadžić je dodao da će, osim u matičnoj školi u Lapljem Selu, današnji praznik biti obeležen i u isturenim odeljenjima ove škole u Čaglavici i Preocu.

“Glavna poruka za đake i prosvetne radnike je da se naoružamo znanjem jer je to najbitnije za budućnost i 21. vek. Znanjem se pobeđuje, da ostanemo na putu i tragu našeg Svetoga Save. Bez znanja smo niko i ništa u današnjem svetu”, zaključio je direktor.

Priredbom učenika današnji praznik obeležiće i Medicinska škola u Srednjoškolskom centru u ovom mestu. Direktor Miodrag Živić čestitao je slavu svim đacima i prosvetnim radnicima.

“Medicinska škola će, kao i ranijih godina, Svetog Savu proslaviti svečano uz priredbu koja će početi u 12.00 časova. U crkvi smo presekli kolač sa našim kolačarom”, kazao je Živić.

Domaćića slave u Medicinskoj školi ove godine biće profesorica fizičkog vaspitanja Milena Krstić.

Osamdesetjednogodišnji Mladen Karadžić iz Lapljeg Sela prisetio se kako se ovaj veliki praznik proslavljao dok je bio đak.

“U školama su se delili orasi, jabuke, kruške, nije bilo kolača. Bile su igranke, igralo se i pevalo”, kazao je on.

Školska slava obeležena i u Gračanici

Kulturno umetničkim programom, recitacijom i izvođenjem predstave učenika nižih razreda i u Osnovnoj školi Kralj Milutin u Gračanici obeležena je školska slava Sveti Sava.

Program je počeo izvođenjem himne posvećene Svetom Savi, a potom je prerezan slavski kolač. Domaćin je ove godine bio direktor škole Vladimir Milkić, dok je za narednu godinu slavski kolač preuzeo nastavnik Matematike Ivan Nikolić.

Gračanički paroh Jovan Cvetković čestitao je slavu domaćinu, zaposlenima i učenicima ove škole, poželevši da ih Sveti Sava blagosilja.

„Molitvama gospodu Bogu da doveka u radosti i dobroti srca svoga slavimo našeg oca Svetoga Savu. Sveti Sava je mislio o nama i svima onima koji će se roditi u srpskome rodu. Sveti Sava je naš pečat svemu onome što vredi i što valja i što je za ponos jednoga naroda. Za to je zaslužan duhovni prosvetitelj ali i čovek koji je radio na svim poljima u svom vremenu. Sveti otac Sava neka je njemu hvala pred Gospodom“, kazao je sveštenik.

Program je nastavljen recitacijom i izvođenjem dramskih tekstova. Grupa učenika nižih razreda pripremila je predstavu „Slava“ u kojoj su njamlađi iz ove škole pokazali običaje ali i govorili o značaju Svetog Save kako za prosvetu, tako i za državu i crkvu.

Gledaoci, uglavom roditelji i nastavnici, uživali su i u izvođenju različitih koreografija folklorne grupe.

Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

Monasi manastira Visoki Dečani zajedno sa parohom goraždevačkim Nenadom Našpalićem, nastavnicima, učenicima i roditeljima osveštali su i presekli slavski kolač.

Potom je usledio kulturno-umetnički program u kome su se pored himne Svetom Savi recitovale i pevale pesme o svetorodnoj lozi Nemanjića i tradicionalne pesme sa Kosova i Metohije.

Domaćin ovogodišnje slave bila je porodica Jovović koja je priredila prigodan ručak. Nemanja Jovović za Radio Goraždevac kaže da mu je čast što je domaćin ove godine i zahvalio se svima.

„Velika je čast, odgovornost i obaveza biti domaćin slave Svetog Save. Želim da se zahvalim svim prisutnima i svima koji su pomogli oko pripremanja svega ovoga“.

Direktor osnovne škole „Janko Jovićević“ zahvalio se svim prisutnima što su uveličali proslavu školske slave.

„Nadam se da su svi uživali u programu koji su pripremili učenici osnovne i srednje škole iz Goraždevca. Pohvalio bih učenike, nastavnike i roditelje koji su doprineli da se osećamo posebno i da nama slavlje bude na visokom nivou. Hvala Vam i srećna slava“, rekao je za Radio Goraždevac Milan Anđelković.

Ljiljana Zdravković biće domaćin slave sledeće godine. Ona kaže da joj je velika čast i zadovoljstvo što je uzela kolač za narednu godinu.

„To je meni bila najveća želja od kad sam počela da radim u školi. Čekala sam kada će doći dan i dočekala sam da budem domaćin školske slave, Svetog Save. Ja sam završila gimnaziju „Sveti Sava“ u Peći, tako da za mene ovo ima veliko značenje“, rekla je Ljiljana Zdravković.

Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

Nakon liturgije i svečanog programa, zamenica i pomoćnica direktora Кancelarije za KiM, Dušica Nikolić i Milena Parlić su mladim bogoslovcima uručile  novčanu pomoć.

,,Velika je blagost dočekati današnji dan ovde sa našom Eparhijom, bogoslovima i nastavnim kadrom Eparhije. Ovi divni, mladi ljudi predstavljaju svetionik, ne samo Sirinićke i Sredačke župe, već i ponos države Srbije. Nažalost, svi smo mi svedoci kako je naša Bogoslovija izgledala nakon martovskog pogroma, ponosni smo na to kako izgleda danas, ali nekako najponosniji i najradosniji smo što se upravo tim obnovljenim svetinjama obnavlja i život. To dokazuju generacije naših bogoslova i to pokazuje današnji dan koji je okupio ljude iz svih krajeva Кosova i Metohije, kao i veliki broj gostiju iz centralne Srbije”, istakla je Milena Parlić nakon svečanosti, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

U Prizrenu je liturgija služena u hramu Svetog Đorđa na Šadrvanu, a zatim su u Bogosloviji đaci pripremili program i izveli najlepše prizrenske pesme pred okupljenim gostima, među kojima su bili iguman Mihajlo iz manastira Arhangeli, predsednik srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jeftić, zamenica direktora kancelarije za KiM Dušica Nikolić, kao i profesori i radnici Bogoslovije.

Sveti Sava obeležen i u Severnoj Mitrovici

Učenici OŠ „Branko Radičević“ u Severnoj Mitrovici priredbom obeležili su danas školsku slavu Svetog Savu.

Veliki broj učenika zajedno sa svojim profesorima i roditeljima u holu škole uz himnu posvećenu prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi obeležio je školsku slavu.

Direktorka Biljana Vukićević rekla je da je ovo tradicija koju sami organizuju učenici ove škole.

„Ponosni smo na naše najmlađe i na njihovom trudu, nadam se da ćete i vi dragi gosti uživati u priredbi koju su pripremili naši učenici“, rekla je Vukićević.

Najboljim učenicima iz svakog odeljenja su dodeljene Svetosavske nagrade.

Izvor :
Kim, Goraždevac, Kosovo onlajn