Sajam vina u Kosovskoj Mitrovici: Prilika za slavlje, okupljanje i razmenu iskustava

Povodom verskog praznika Svetog Trifuna koji je ujedno i zaštitnik vinogradara i useva, a uoči Sretenja, danas je u Kosovskoj Mitrovici ispred hrama Svetog Dimitrija, održan Sajam vina. Ovu manifestaciju organizuje Privremeni organ opštine Kosovska Mitrovica, a okupila je ove godina četiri proizvođača vina sa Kosova i Metohije. Tu su bili i domaćini iz Kosovske Mitrovice koji vino proizvode sa plantaže u blizini crkve.

Svoja vina napravljena od autohtonih sorti grožđa, koje se gaji na Kosovu i Metohiji izložile su vinarije Lakićević, Jovanović, Manitašević i Đorđević, dve sa severa a dve sa juga Kosova i Metohije.

“Nema lepšeg mesta da se danas, povodom Svetog Trifuna – dana vinogradara, okupimo i istaknemo značaj proizvođača koji u teškim vremenima uspevaju da se bave poljoprivredom ,opstaju i proizvode.

Radost nam je što su sa nama danas naša braća iz Metohije, iz Velike Hoče i Orahovca, koji sebe nesebično daju i sa svojim porodicama opstaju i bave se proizvodnjom vina – od davnina urezana i istorijski vezana za prostor Kosova i Metohije.Ovde smo danas objedinili sve naše proizvođače, pa smo danas ovde kao jedan i sever i jug. U vinu je istina, a istina je ta da postoji svedošanstvo o našem opstanku, o našem trajanju i odlučnošću da ostanemo ovde”, rekao je Spirić.

Pozdravio je i izlagače iz opština Leposavić , Zvečan (Grabovac) i Klina. Naglasio je da se Kosovska Mitrovica ponosi malim ali značajnim vinogradom u porti Crkve Svetog Dimitrija koji ima veliki značaj za ovaj grad.

U ime Crkvene opštine kosovskomitrovičke prisutne na sajmu vina pozdravio je otac Dalibor protonamesnik Hrama Svetog Dimitrija uz reči dobrodošlice.

“Hvala što ste došli i udostojili nas, da podelimo radost praznika Svetog velikomučenika Trifuna, koji je živeo u trećem veku , koji je imao požrtvovanje i ljubav prema rodu ljudskome, a samim tim i prema prirodi. Bavio se poljoprivredom kao dete, kasnije u starosti pokazuje ljubav i dar isceljenja, leči mnoge ljude pa i stoku. Na ikoni svetog Trifuna je u jednoj njegovoj ruci krst a u drugoj ruci loza, koja predstavlja onaj čokot koji rađa i donosi plod, kroz liturgiju se prinosi i daje čoveku neprestani izvor života”,rekao je čitajući izvode iz žitija Sv.Trifuna, otac Dalibor.

Ova slava se u čitavom pravoslavnom svetu poštuje kao slava, vinara, vinogradara i voćara, kada i mi kroz svetu liturgiju prinosimo žrtvu i njemu se molimo za blagodarnost, zaštitu za sav rod ljudski ali i prirodu od koje mi prinosimo darove Bogu, dodao je otac Dalibor i čestitao svim pravoslavnim vernicima praznik.

Vinarija Lakićević postoji od 2015. godine. Proizvodi vinovu lozu na 12 hektara, a kod njih su uglavnom zastupljene sorte beli šardone, rizling, tamjanika aod crnih kabarnet sovinjon i sovinjon blank.

“Proizvedemo 30.000 litara vina godišnje od belih i crnih sorti grožđa, takođe proizvodimo i crvena vina. Sajam je značajan za proizvođače zbog upoznavanja sa ostalim proizvođačima ali i zbog razmene korisnih iskustava. Ovde takođe može da se obavi degustacija vina, što je svojevrsna marketinška prednost” kažu iz vinarije lakićević, očigledno zadovoljni ovom vrstom promocije.

Ovu manifestaciju pratio je i prigodan program i nastup Srpskih pravoslavnih pojaca iz Beograda. pokrovitelj sajma vina u Kosovskoj Mitrovici je Privremeni organopštine Kosovska Mitrovica.

Izvor :
Radio Mitrovica Sever