Sahrana Elizabete Druge

Sahrana britanske kraljice Elizabete Druge, koju mediji nazivaju „događajem veka“, biće održana danas u prisustvu više od 500 zvaničnika iz celog sveta.

Već od ranih jutarnjih časova, policija je blokirala većinu glavnih ulica u centru Londona, a sahrana će biti prenošena na velikim ekranima u parkovima, trgovima i u bioskopima širom Velike Britanije, saopštila je vlada.

Na sahrani se očekuje više od 500 šefova država ili vlada, među kojima i kraljevi, japanski car, šeici, sultani. Srbiju će predstavljati premijerka Ana Brnabić, a porodicu Karađorđević predstavlja princ Aleksandar. Ispred Kosova u Londonu je Vjosa Osmani.

Osmoro unučadi kraljice Elizabete Druge stajalo je sinoć 15 minuta pored kraljičinog kovčega. Prethodno su bdenje održali kralj Čarls Treći i ostala deca kraljice Elizabete Druge.

Svi zvaničnici će u Vestminstersku opatiju biti prevezeni u luksuznim autobusima, osim američkog predsednika Džoa Bajdena, koji se isključivo vozi u sopstvenom automobilu nazvanom „Zver“.

Gradonačelnik Londona Sadik Kan ovu operaciju pripreme za sahranu opisao je kao bezbednosne operacije svih sahrana, svih kraljevskih svadbi i Olimpijskih igara u Londonu zajedno.

Do 11.44, kovčeg sa telom kraljice biće u zgradi parlamenta u Vestminster holu (10.44 po lokalnom vremenu), a zatim će ga kraljevska mornarica preneti u Vestminstersku opatiju, koja se nalazi u neposrednoj blizini, u pratnji kralja Čarlsa Trećeg i starijih članova kraljevske porodice.

Oko 2.000 gostiju, uključujući članove kraljevske porodice, britanske zvaničnike i šefove država i vlada iz inostranstva, zauzeće svoje mesto u opatiji i gledati kako se kraljičin kovčeg premešta do Velikog oltara.

Verski deo sahrane predvodiće kanterberijski nadbiskup, a govor će održati i britanska premijerka Liz Tras.

Služba će biti prenošena na televiziji i očekuje se da će biti emitovana milionima gledalaca širom sveta. Sahrana kraljice Elizabete mogla bi da bude jedan od najgledanijih događaja uživo u istoriji čovečanstva, procenjuju mediji.

Posle jednočasovne službe u opatiji, kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge biće prevezen na lafetu, kroz London, pored Bakingemske palate, do Velingtonove kapije, a u 17:00 stići će u dvorac Vindzor, gde će u kapeli Svetog Đorđa biti služeno privatno opelo.

U 20.30 kraljica Elizabeta Druga će, na privatnoj porodičnoj sahrani u kapeli, biti sahranjena zajedno sa svojim mužem, vojvodom od Edinburga, roditeljima i sestrom Margaret.

Kako podseća RTS, kraljica Elizabeta Druga preminula je u četvrtak, 8. septembra u 97. godini u svojoj letnjoj rezidenciji u Balmoralu, u Škotskoj.

Dva dana kasnije, Čarls Treći i formalno je proglašen novim britanskim kraljem na ceremoniji pred Pristupnim savetom u palati Sent Džejms u Londonu.

Izvor :
RTV KIM, FoNet