SAD pozvale Srbiju i Kosovo da deeskaliraju tenzije

SAD su razočarane što lideri Srbije i Kosova nisu uspeli da se dogovore o rešenju za spor oko registarskih oznaka, saopštio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

Prajs je u pisanom saopštenju poručio da premijer Kosova Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da naprave ustupke kako bi bili sigurni da neće biti ugrožene decenije teško postignutog mira, u ionako krhkom regionu.

„Pozivamo premijera Kurtija da radi sa visokim predstavnikom EU (Žozepom) Borelom i specijalnim predstavnikom EU (Miroslavom) Lajčakom kako bi se postigao pravičan kompromis“, navodi se u saopštenju.

Prajs je preneo da se SAD pridružuju pozivima Evrposke unije da se odmah obustave sve planirane mere koje bi dovele do eskalacije tenzija, među kojima su i kazne za vozače koji nisu srpske tablice zamenili kosovskim.

„Obe strane treba da se uzdrže od preduzimanja provokativnih koraka, da ispune svoje obaveze u okviru dijaloga koji vodi EU, i da se konstruktivno angažuju na postizanju održivog rešenja“, istakao je Prajs.

Podsetimo, svoju zabrinutost zbog odluke Vlade Kosova o registarskim oznakama SAD su izrazile i krajem oktobra ove godine.

Izvor :
RTV KIM