Site icon Medija centar

Sa sednice SO Severna Mitrovica upućene kritike na račun Vlade Kosova

Skupština opštine Severna Mitrovica održala je danas svoju dvadesetu redovnu sednicu. Sa radom se nije počelo skoro pola sata zbog rasprave predsedavajućeg Skupštine  Nedžada Ugljanina i odbornika Skendera Sadikua zbog toga što na sednicama nema zapisničara. 

„Dok ne budemo dobili zapisničara ja ću uvek glasati protiv usvajanja zapinika, tačnije prve tačke dnevnog reda jer do sada je održano tri – četiri sednice na kojma nismo imali zapisničara“, rekao je Sadiku. 

„Ovo je budžet koji nam je dostavila direktorka finansija. Ovde piše kancelarija Skupštine i tu imamo imamo iznos koji je dodeljen. Bez dovoljnih finansijskih sredstava, u nemogućnosti smo da isplatimo zapisničara, mi ne možemo imati čoveka koji će raditi kao zapisničar. Mi možemo samo od januara naredne godine da imamo zapisničara“, rekao je Ugljanin. 

Jedna od tačaka dnevnog reda bila je i „nesprovođenje donešenih odluka Skupštine Opštine od strane izvršne vlasti”. U vezi sa ovom tačkom dnevnog reda odbornik Dušan Milunović ima je pitanje za gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića. 

“Iskoristio bih vaše prisustvo gospodine gradonačelniče da nam kažete u čemu je problem za pojedine odluke. Vi se sećate, na primer, vezano za poplave ili odluka o formiranju kancelarije za zajednice, gde koče te stvari? Da li je to do nas, da li smo mi nešto pogrešili ili treba nešto dodatno da se uradi kako bismo te stvari doveli ured”, rekao je Milunović.  

Predsedavajući Skupštine opštine Severne Mitrovice Nedžat Ugljanin izneo je i niz kritika na račun Ministarstva administracije lokalne samouprave rekavši da ono koči proces formiranja Kancelarije za zajednice pri opštini Severna Mitrovica.  

“Ko koči ovaj proces? Ja ću vam reći ko. Direktno ministar lokalne samouprave je imenovao direktora za zajednice ovde, u okviru ove opštine. A nećemo govoriti o zamenici ministra, gospođi Emiliji Redžepi koja isto je imenovala sa južne strane svoje direktore. Znači ovde postoji politički uticaj od strane Vlade Republike Kosova”, rekao je Ugljanin. 

On je još i rekao da će biti preduzete zakonske mere protiv nesprovođenja odluka. 

“Danas ćemo poslati dopis ministarstvu lokalne samouprave sa svim ovim odlukama koje nisu sprovedene i preduzećemo zakonske procedure. Te zakonske procedure zna se koje su. To su da se obratimo sudskim i tužilačkim organima”, rekao je Ugljenin. 

Treća tačka dnevnog reda bila je saradnja Skupštine Opštine i izvršne vlasti”. Govoreći o ovoj tački dnevnog reda Ugljanin rekao je da saradnja nije na zadovoljavajućem nivou. 

“Mi kao skupština nismo krivi zbog te nesaradnje. Mi smo očekivali saradnju, ali nažalost nije bilo saradnje koju smo očekivali. Gradonačelnik kada je preuzeo dužnost obećao je da će biti saradnje, ali nije na zadovoljavajućem nivou. Mi kao skupština nismo spremni da sarađujemo jer mi ne želimo da blokiramo situaciju izvršnoj vlasti. Mi smo jednom već bili blokirani, bez izvršne vlasti mi nismo bili u potpunosti funkcionalni”, rekao je Ugljanin. 

Tokom sednice Skupštine opštine došlo je do kraće rasprave između predsednika Skupštine opštine Nedžata Ugljanina i gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića koji je nakon toga napustio sednicu skupštine. Međutim zbog prekida u prevodu novinarksa ekipa Medija centra nije uspela da sazna o čemu je bilo reči.

Tokom sednice skupštine bilo je reči i o održavanju javne debate čija je tema izrada opštinskog budžeta za narednu godinu. 

Exit mobile version