RTK1 i RTK2 od ove godine vidljivi i na Severu Kosova

Dva kanala Javnog kosovskog servisa – RTK1 – na albanskom i RTK2 koji emituje program na srpskom jeziku, od ove godine su dostupna i na Severu Kosova tj. građanima kojima usluge televizije pruža kompanija MTS doo.

Emitovanjem Centralne informativne emisije u 19 sati, 4. juna 2013. godine počelo je emitovanje programa RTK2, u sklopu Javnog servisa Kosova.

Ovaj kanal je skoro devet godina bio nedostupan građanima na Severu Kosova, a više pokušaja u prvim godinama po postizanju Briselskog sporazuma da kanali budu vidljivi i na Severu nisu urodili plodom.

Kako je potvrđeno za KoSSev iz kosovskog javnog servisa, RTK2, ali i RTK1 vidljivi su na Severu Kosova od aprila ove godine.

„Mogu da potvrdim da su kanali kosovskog Javnog servisa dakle i RTK1 i RTK2 vidljivi na Severu Kosova, odnosno da su se našli u ponudi tamošnjeg kablovskog distributera. Za RTK2, koji emituje program na srpskom jeziku, ovo je veoma značajno jer smo, nakon devet godina, u prilici da program koji proizvodimo ponudimo svima onima kojima je namenjen“, naveo je za KoSSev generalni direktor RTK, Škumbin Ahmetdžekaj (Shkumbin Ahmetxhekaj) koji je izabran za ovu funkciju juna meseca ove godine.

On je naznačio da je pružanjem mogućnosti da se kanali Radio televizije Kosova vide na Severu ispoštovana i Uredba o distribuciji pružaoca audio i audiovizuelnih medijskih usluga Nezavisne komisije za medije.

Sa druge strane, tvrdi da je jednim od članova pomenute uredbe, štaviše definisano i to da nakon informativnog kanala provajdera, po redosledu zapravo budu dva kanala Javnog servisa Kosova (RTK1 i RTK2).

„Zašto to nije bio slučaj do ove godine, to je pitanje za neke druge“, naznačio je Ahmetdžekaj u izjavi za KoSSev.

Precizirao je da je menadžment RTK-a, ove godine na svim javnim sastancima zatražio od odgovornih službenika da izvrše obaveze kako bi RTK1 i RTK2 bili gledani na severu Kosova.

„Za preduzete korake, zahvalni smo odgovornim organima. Povećanje vidljivosti je za RTK2 obaveza više da nastavimo sa misijom koju imamo – informišemo, edukujemo i zabavljamo“, poručio je direktor ove televizije.

Da su ispoštovane uredbe Nezavisne komisije za medije Kosova potvrdio je i Dejan Ognjanović direktor MTS doo.

„U skladu sa briselskim sporazumom i Zakonom o Nezavisnoj komisiji za medije postoji lista obaveznih TV kanala na kojoj je i RTK, tako da i mi emitujemo te TV kanale u našoj programskoj šemi. Oni se nalaze u listi TV kanala IPTV platforme, odmah iza Info kanala mts-a“, naveo je u izjavi za KoSSev.

On tvrdi i da je emitovanje tih kanala u okviru IPTV distributivne platforme započeto, kako navodi, daleko pre termina koji spominju u RTK.

Ognjanović je, međutim, precizirao za naš medij da između MTS doo i Kosovskog javnog servisa nije uspostavljena i da ne postoji zvanična saradnja, već da kompanija samo poštuje svoje obaveze na tržištu na kojem posluje.

Izvor :
KoSSev