RSE: Evropski lideri će pozvati Srbiju i Kosovo da iskoriste istorijsku priliku koju nudi plan EU

Šefovi država i vlada Evropske unije će na samitu koji se održava danas i sutra između ostalog raspravljati i o dijalogu Srbije i Kosova.

Zvaničnici EU su potvrdili da je ova tačka uvrštena na dnevni red u poslednjem trenutku, prenosi Radio slobodna Evropa.

Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije će biti obuhvaćen i u zaključcima samita.

U svetlu nedavnih tenzija na severu Kosova, šefovi država i vlada EU će putem zaključaka naglasiti hitnu hitnu potrebu za napretkom u procesu normalizacije odnosa odnosa između Kosova i Srbije kroz dijalog uz posredovanje EU.

“Savet EU pozdravlja evropski predlog za postavljanje odnosa između obe strane na novu i održivu osnovu kao istorijsku šansu koju obe strane treba da iskoriste I u cilju ostvarivanja svoje evropske perspektive”, navodi se u nacrtu zaključaka u koji Radio Slobodna Evropa ima uvid.

Takođe će se, putem zaključaka, apelovati na obe strane da “u potpunosti i bez uslova sprovedu”, obaveze na koje su se obavezale u okviru dijaloga, uključujući sporazume iz 2013. i 2015. godine o stvaranju Zajednice srpskih opština na Kosovu (ZSO).

Predlog EU dostavljen je vlastima u Prištini i Beogradu a podržavaju ga Francuska, Nemačka i SAD.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je rekao da je taj plan dobra osnova za dijalog Kosova i Srbije dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo da je spreman da radi na primeni tog plana.

Ovaj predlog nije javan ali je RSE imao uvid u njega. Prema tom dokumentu, predviđa se poštovanje teritorijalnog integriteta, nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu.

Izvor :
RSE