Roditelji ubijenih mladića u Pandi ponovo mole Vučića da ih primi na razgovor

Porodice ubijenih mladića u pećkom kafiću „Panda“ uputili su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću još jednu molbu da ih primi na razgovor, podsećajući predsednika na obećanje dato 11. januara ove godine.

„Ističući da je vaša obaveza kao predsednika Srbije da se suočite i s teškim temama, dana 11.1.2023 godine u obraćanju javnosti, na pitanje novinara izjavili ste da ćete nas roditelje primiti na razgovor do kraja januara ove godine. Ovo vaše obećanje, nama roditeljima je dalo veliku nadu da ćemo u razgovoru s vama, konačno moći da našu tragediju zajednički sagledamo. Iznenađuje nas, da ni do danas nismo dobili nikakav poziv ni termin za razgovor s vama“, navodi se u pismu roditelja stradalih mladića, upućenog kabinetu predsednika Srbije 9. februara 2023. godine.

Uvažavajući vaše prioritetne obaveze, dodaje se u pismu, ubeđeni smo da ćete ispuniti dato obećanje javnosti, i nas roditelje primiti na razgovor.

Pismo su potpisali roditelji Ljubomir Ristić, Milena Radević, Mirjana Stanojević, Zvonimir Gvozdenović, Lazar Obradović i Vojislav Trifović.

Roditelji šest mladića ubijenih u kafiću „Panda“ 14. decembra 1998. godine, već šest godina uzalud traže prijem kod predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je 2013. godine saopštio da masakr u „Pandi“ nisu počinili Albanci.

„Od 5. septembra 2017. godine više od 10 puta smo se obratili kabinetu predsednika Srbije, tražeći razgovor s predsednikom Vučićem, međutim, nijednom nam nije odgovoreno. Poslednji zahtev smo podneli 23. decembra prošle godine“, rekao je Ristić agenciji Beta.

Lazar Obradović je kazao da roditelji od predsednika Srbije očekuju da im saopšti sva saznanja s kojima raspolaže o „slučaju ‘Panda’“.

„Državne službe i Vučić znaju ko je naredio, organizovao i ubio decu u ‘Pandi’. Nedopustivo je da se istina skriva već više od 24 godine i da predsednik Srbije odbija razgovor s nama“, istakao je Obradović.

Roditelji ubijene dece, posle 24 godine traganja za istinom, kažu da nemaju dilemu da je o masakru u „Pandi“ odlučeno u vrhu države.

„Gospodine predsedniče, vi znate i mi roditelji znamo da je ubistvo naših sinova u kafiću ‘Panda’ u Peći bilo državna stvar o kojoj je odlučeno u vrhu države. U pitanju je državni terorizam par ekselans. Ukazujemo da postoje i ostali razlozi za naš prijem koje ćemo izneti u razgovoru s vama, kako bi organ koji vodi postupak, posle skoro 24 godine procesuirao zločin“, stoji u jednom od zahteva za prijem kod predsednika Vučića, koji su roditelji podneli 6. juna 2022. godine.

U kafiću „Panda“, gde su se okupljali pećki gimnazijalci, 14. decembra 1998. dve maskirane osobe su rafalima iz automatskih pušaka ubili Ivana Obradovića (15), Vukotu Gvozdenovića (16), Svetislava Ristića (18), Zorana Stanojevića (18), Ivana Radevića (24) i Dragana Trifovića (18), teško su ranili Vlada Lončarevića (18), a lakše Mirsada Šabovića (34) i Nikolu Rajovića (18).

Sve do 28. decembra 2013. porodice ubijenih mladića i javnost su bili uvereni da su taj zločin počinili pripadnici „OVK“

Međutim, tadašnji prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, Aleksandar Vučić, u emisiji „Teška reč“ na TV Pink je rekao: „Zločin u ‘Pandi’ nisu počinili Albanci kako smo to do sada verovali. Javnost će biti zgrožena kada se bude otkrila istina“.

Vučić je kasnije rekao novinarima da je gotovo siguran da zna šta se desilo u „Pandi“, ali da „ne postoje dokazi“ i da istražni organi Srbije ne mogu da se „ponose“ kako su sproveli istragu.

Pod pritiskom javnosti, predsednik Vučić je obećao da će do kraja januara primiti na razgovor porodice stradalih mladića, ali od tog obećanja nije bilo ništa.

Istraga o zločinu u Peći vodi se u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu.

Izvor :
Beta