Rode: Apsurdno rizikovati nasilnu konfrontaciju oko tablica

„Hitno je potrebna politička volja kako bi došlo do deeskalacije (situacije) i kompromisa na osnovu briselskih sporazuma“, oglasio se danas i nemački ambasador na Kosovu, Jern Rode.

Ovaj ambasador pridružio se pozivu međunarodne zajednice, ali i nemačkog izaslanika za Zapadni Balkan, Manuela Saracina, koji je ove nedelje posetio region.

„Apsurdno je rizikovati nasilnu konfrontaciju oko registarskih tablica dok Rusija vodi brutalni rat protiv Ukrajine sa već nebrojenim žrtvama“, naveo je Rode u objavi na Tviteru, komentarišući objavu Saracina.

Nakon izbijanja nove krize, nemački izaslanik je zajedno sa izaslanikom Vlade Slovenije za Z. Balkan, Anžejom Frangešom, ove nedelje u Prištini održao seriju sastanaka sa kosovskim zvaničnicima. Potom je boravio i u severnom delu Mitrovice, gde se sastao sa čelnicima Srpske liste i doskorašnjim predstavnicima Srba u kosovskim institucijama.

Međunarodni predstavnici su u međuvremenu posetili prelaz Jarinje, a potom u srpskoj prestonici razgovarali sa premijerkom Anom Brnabić i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

„Hitno je potrebna deeskalacija (situacije), prevazilaženje napetosti i uključivanje u dijalog“, poručio je juče ovaj izaslanik.

Međunarodni zvaničnici učestalo pozivaju na hitnu deeskalaciju situacije od izbijanja nove krize sa tablicama, koja je kulminirala izlaskom Srba iz kosovskih institucija. Ujedno pozivaju Prištinu da odloži rok za (pre)registraciju za narednih 10 meseci, a Srbe da se vrate u kosovske institucije. Sve se češće čuje i zahtev upućen prištinskim vlastima da se hitno krene sa razgovorima u vezi sa formiranjem ZSO.

Predstavnici Srba sa Kosova takođe imaju svoje zahteve da bi se vratili u institucije. Osim formiranja ZSO, traže i da se ukine odluka o preregistraciji na RKS.

Od dana kada se sa napuštanjem kosovskih institucija započelo, kosovski premijer Aljbin Kurti u više navrata apelovao je na srpsku zajednicu da se u njih vrate, premda još uvek odbijajući da ispuni njihove zahteve.

Kurti ujedno uporno optužuje Beograd za novonastalu situaciju, dok srpski zvaničnici takođe odgovaraju optužbama na račun kosovske vlade – da ne poštuje ono što je dogovoreno u Briselu, da se „obračunava sa Srbima“ i želi da ih „protera“.

Izvor :
Kossev