Rasprava o goraždevačkim jagodana u Skupštini Srbije

Saradnja gradova Peć i Šabac iz 2018.godine rezultirala je projektom u oblasti poljoprivrede, podizanja zasada jagoda. Šabac je tada pomogao sedam srpskih a Peć sedam albanskih porodica. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je tadašnjeg gradonačelnika Šapca da je sedeo pod kosovskom zastavom. Zelenović pita pod kojom zastavom sedi i odakle plate prima Srpka lista? Poljoprivrednici kažu da je projekat bio dobar i da nemaju problem da slično podrži Vučić ili Srpska lista.

Na posebnoj sednici skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, srpski predsednik Aleksandar Vučić je saradnju gradova Peć i Šabac iz 2018. godine, putem koje je podržano po sedam srpskih i albanskih porodica u sadnji jagoda, okarakterisao kao izdaju državnih interesa. On je pokazao fotografiju sa sastanka nekadašnjeg gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića i rukovodstva Peći.

„Ovo je jedna sitnica koja vam govori zašto vas Srbi sa Kosova nisu pozdravili i nisu dočekali. Prvo niste ih pitali, niste ih pozvali. Institucije Srbije niste pozvali ni jednu, nikoga od privremenih organa na Kosovu niste konsultovali ni za šta. Nikoga od Srba niste pitali već ste sve dogovarali sa Albancima direktno. A ovo je ta sitnica gospodine Zelenoviću, ovo ste vi na tom sastanku u Peći. Zato je tim Albancima to prijalo, jer ste sedeli pored kosovske i albanske i NATO zastave. Mi nemamo pravo da sedimo pored takozvane kosovske zastave i ne smemo sebi to da dozvolimo”, rekao je Vučić na sednici.

Nakon ovog izlaganja predsednika Vučića, Zelenović se osvrnuo na učešće Srpske liste u institucijama Kosova i rekao da ta lista koja predstavlja Srbe na kosovu poštuje simbole i himnu kosova.

„Ova gospoda ovde gde oni sede, u kojoj vladi i u kojoj skupštini? Kojih institucija? Gde sede i od koga platu primaju? I šta rade i koga zastupaju? Sede u nekakvom parlamentu, taj parlament ima svoje zasedanje. Pa na početku parlamenta rašire zastavu, svira himna, ima grb i sednu pa pričaju. Jesam li u pravu? I sad sam ja kriv“, rekao je Nebojša Zelenović, nekadašnji gradonačelnik Šapca, sada poslanik u skupštini Srbije.

Zelenović je rekao da je zbog sadnje jagoda u Goraždevcu i saradnje sa opštinom Peć, u Šapcu proglašen izdajnikom i da je vrlo lako osuditi ljude koji misle i rade drugačije.

U čemu je problem sa jagodama? Kome su one štetu nanele? Neki ljudi i dan danas zaradjuju novac od toga. Ako mi ne verujete pitajte ljude iz Goraždevca”, kaže Zelenović.

Oni koji su pre pet godina učestvovali u sadnji jagoda tvrde da je ovo jedan od najboljih projekata koji je ovde realizovan. Pozivaju predsednika Vučića i Srpsku listu da ulože na isti način, uz savet da se ta sredstva ne izgube na putu od severa Kosova do korisnika.

„Zelenović je tada bio, dobrodošao je. I Vučić da dođe i njegova lista, svi su dobrodošli sa nekom vrstom pomoći ali ne samo na papiru. Dosta stoji na papiru da se pomaže a mi to južno od Ibra ne vidimo uopšte, usput se pojede“, kaže Dakić.

Projekat sadnje jagoda poljoprivrednicima je omogućio da steknu znanje i da podignu nove zasade kaže Srboljub Dakić.

„Mi smo lajici bili u tvoj proizvodnji, to je prvi projekat koji je bio uspešno realizovan, lepo se zaradilo, naučili smo da proizvodimo rasad, tako da smo još i proširili proizvodnju do sada. To je projekat koji je bio najuspešniji od svih projektaa koji su prolazili do sada“, zaključuje Dakić.

Finansijsku podršku porodicama u Goraždevcu za sadnju jagoda obezbedio je grad Šabac u iznosu od 10.000 evra. Istim iznosom grad Peć je podržao porodice iz albanske zajednice. Celokupnu opremu obezbedila austrijska organizacija Diakonie i NVO Syri i Vizionit iz Peći.