Rašić: Usred sam sukoba Beograda i Prištine

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić je rekao da njegovo političko mišljenje nije podudarno sa stavovima vlada Srbije i Kosova, te da sve vreme pokušava da bude „umeren političar“.

Rašić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) kazao da se našao usred sukoba Beograda i Prištine. Naveo je da sve vreme pokušava da bude umeren jer je „nama (Srbima na Kosovu) potrebna, pre svega, saradnja i mogućnosti za suživot“.

„Mi, kao lokalni Srbi, moramo biti pragmatični, umereni i potpuno posvećeni suživotu sa Albancima. Morate shvatiti koliko je to teško i složeno, jer šta god da kažete, neko će vas označiti kao ‘neprikladnog’, ‘lošeg’, ‘izdajnika’“, rekao je Rašić.

Po njegovim rečima, praktično ste u situaciju da ste „odbačeni sa jedne, a neprihvatljivi sa druge strane“.

Rašićeva savetnica Rada Trajković je rekla da je njeno političko delovanje usmereno na ostvarivanje normalnog suživota Srba i Albanaca na Kosovu.

Dodala je da i nju to često stavlja „između dve vatre“, zbog verbalnih sukoba vlada Srbije i Kosova.

„I, onda, oni (beogradski zvaničnici) kažu: ‘Gle, ovaj Srbin sada hoće da sarađuje s njima (s Vladom Kosova)… Kada se to desi, nekako ne osećate svu podršku čak ni institucija u Prištini. Obično i to eksploatišu, u političke svrhe“, rekla je ona.

Po rečima Rade Trajković, „iskrena borba za suživot Srba i Albanaca kao da gubi na vrednosti u medijskom ratu dve strane“.

Lider Stranke kosovskih Srba Aleksandar Jablanović rekao je da političko delovanje njegove stranke ne pripada političkoj liniji ni predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ni kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

On je takođe opisao političku akciju svoje stranke kao „hodanje između dve vatre“.

„Ne samo ja, već svaki čovek slobodne političke misli oseća da je između dve vatre… Jer sve greške režima u Prištini i režima u Beogradu, na kraju krajeva, popravljaju se na nekim tajnim sastancima, na tajnim mestima, ali na štetu političke opozicije i na štetu građana“, rekao je on.

Po rečima Jablanovića, „uvek se nađete između dve vatre jer na Kosovu je sve dozvoljeno, u slučaju da to pomaže da se održi vlast“.

Lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević rekao je da se politika Beograda i Prištine vodi istim narativom, koji, kako je kazao, glasi: „Ako niste s nama, vi ste protiv nas“.

„Ne odgovarate nijednoj strani“

Iz takve perepsektive, dodao je, čini se da njegova partija ne odgovara ni jednoj od strana.

„Težina ovoga se prilično oseća, jer nemamo ruku pruženu ni sa jedne strane, već su te ruke podignute na vas – govoreno metaforički. U svakom trenutku te ruke mogu da te udare“, rekao je on.

Smatra i da se „ti udari mogu izdržati ako imate jaku volju i cilj“.

„Želimo da zadržimo autentičnost i da budemo autentičan glas koji će govoriti o problemima, čemu doprinose obe strane“, rekao je Arsenijević.

Izvor :
RSE, Kim