Ranjeni mladić i dečak kod Štrpca; Obojica van životne opasnosti; Srbi blokirali saobraćaj; Kosovska policija uhapsila osumnjičenog za napad; Putem društvenih mreža nižu se osude zvaničnika

21.19 – Šef Euleksa: Euleks osuđuje besmisleni napad na mladića i dečaka u Štrpcu

„Euleks osuđuje današnji besmisleni napad na mladića i dečaka u Štrpcu i želi im brz oporavak. Naše misli su sa njihovim porodicama i lokalnom zajednicom“, saopštio je putem Tviter naloga šef Euleksa Lars Gunar Vigemark.

Vigemark je naveo da „istovremeno, pohvaljuje Kosovsku policiju za brzo reagovanje i hapšenje osumnjičenog“ i dodao da će „u skladu sa svojim mandatom, Euleks pažljivo pratiti istragu i svaki naredni pravni postupak u ovom nasilnom krivičnom slučaju“.

21.09 – Patrijarh Porfirije: Dragi Stefane i Miloše, večeras se za vas mole deca Kosova i Metohije koja su u proteklom periodu postradala na pravdi Boga, od Livadica do Goraždevca i malog Dimitrija Popovića u Gračanici.

Molitve i ljubav Bogomladenca Hrista i sva naša ljudska briga i pažnja ovog Božića je sa vama, draga moja deco iz Štrpca.

„Večeras nad vama stoje vaše majke i očevi, kao i Bogomajka koja je rodila Spasitelja sviju nas. Dragi Stefane i Miloše, večeras se za vas mole deca Kosova i Metohije koja su u proteklom periodu postradala na pravdi Boga, od Livadica do Goraždevca i malog Dimitrija Popovića u Gračanici. Molimo se da zlo ne pomuti vašu radost, igru i veru ojom ćete u budućnosti donositi badnjake za blagoslov i sreću vašim domovima i vašem Štrpcu. Želim vam brz oporavak i srećne praznike. Mir Božiji – Hristos se rodi!“, navodi se u objavi patrijarha na Instagramu.

21.04 – Vladika Teodosije obišao ranjene: Da božićna radost zameni bol

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je večeras ranjene Stefana Stojanovića (11) i Miloša Stojanovića (21), prenosi Radio KiM.

Episkop Teodosije je razgovarao sa lekarima i medicinskim osobljem i upoznao se sa zdravstvenim stanjem mladića, koji su nakon ranjavanja u Gotovuši kod Štrpca prebačeni u KBC „Priština“ u Gračanici.

On je ranjenim momcima i njihovim porodicama uputio reči utehe i ohrabrenja, uz nadu da će božićna radost zameniti bol, kao i da će se ranjeni brzo vratiti svojim domovima.

Vladika im je za blagoslov darivao brojanice i zadržao se sa njima u toplom razgovoru.

21.01. – Ministarstvo spoljnih poslova Srbije: Nasilje mora prestati

Povodom ranjavanja srpskog dečaka i mladića iz Gotovuše, oglasilo se i Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Dva srpska dečaka ranjena na Kosovu i Metohiji! Na pravoslavno Badnje veče. Njihov zločin – nošenje hrastove grane, božićnog simbola doma u srpskoj tradiciji. Pucnji bili upereni u našu mladost, našu tradiciju, naše domove… NASILJE MORA PRESTATI!“, piše na Tviter nalogu MSP Srbije.

20.29 – Predsednica Kosova Vjosa Osmani: Napad na srpsku decu nedopustiv, odgovorne izvesti pred lice pravde, prenosi Reporteri.

„Ranjavanje mladića od 11. i 21. godina u Štrpcu je nedopustiv čin, tako da počinilac mora biti priveden pravdi“, kaže Osmani.

Osmani je zamolila bezbednosne agencije da se hitno pozabave slučajem.

„Institucije Kosova su maksimalno posvećene obezbeđivanju bezbednog i mirnog okruženja građanima bez obzira na etničku pripadnost. Povređenima želim brz oporavak, a pozivam bezbednosne agencije da hitno i po zakonu reše slučaj“, poručila je Osmani.

20.29 – Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik: Najoštrije osuđujem ranjavanje Stefana i Miloša koji su danas nosili badnjak na Kosovu

„Najoštrije osuđujem ranjavanje Stefana i Miloša koji su danas nosili badnjak na Kosovu. Želim im potpuni oporavak. Mržnja i nasilje se moraju suočiti direktno. Počinilac mora odmah biti priveden pravdi. Ne može biti nekažnjivosti“, poručio je Bilčik putem Tvitera.

20.04 – Policija Kosova: Oduzeto vozilo kojim se osumnjičeni kretao i pronađeno oružje kojim je izvršeno krivično delo.

„Regionalna policija Uroševac, nakon intenzivnog istražnog rad i prikupljanja obaveštenja na terenu, nakon identifikovanja, a potom i hapšenja 33-godišnjeg osumnjičenog A.K, pronašla je i potom oduzela vatreno oružje, pištolj, za koje se sumnja da je njime izvršeno krivično delo“, navodi se u saopštenju na fejsbuk nalogu kosovske policije.
„Kao materijalni dokaz, oduzeto je i putničko vozilo kojim se osumnjičeni kretao“, dodaje se u saopštenju.

19.59 – Pacoli: Osuđujem ranjavanje dvojice kosovskih mladića u Štrpcu, što je zao i kukavički čin

Predsednik Alijanse za novo Kosovo Bedžet Pacoli osudio je ranjavanje srpskih dečaka u Štrpcu.

„Osuđujem ranjavanje dvojice kosovskih mladića u Štrpcu, što je zao i kukavički čin. Organi reda moraju da istraže ovaj slučaj do kraja i da počinilac bude priveden pravdi. Ranjenima želim brz oporavak“, napisao je Pacoli na Tviteru.

19.57 – Ramuš Haradinaj: Ranjavanje dvojice mladića u Štrpcu neprihvatljiv i za osudu čin

„Povređenima želim brz oporavak. Istovremeno, molim organe za sprovođenje zakona na Кosovu da što pre obaveste javnost o okolnostima u kojima se događaj desio i o njegovim motivima“, napisao je Ramuš Haradinaj na svom Fejsbuk profilu.

Lider Alijanse za budućnost Kosova „apeluje na članove porodice i lokalne Srbe da ne nasedaju na propagandu koja bi ovom incidentu dala političku konotaciju“.
„Dajmo pravdi vremena da razjasni okolnosti i motive ovog događaja!“, napisao je
Haradinaj.

19.49 – Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode: Osuđujem današnji napad na dva dečaka kod Štrpca i želim im brz oporavak. Pozdravljamo brzu reakciju Kosovske policije“, napisao je Rode na Tviteru.

19.21 – Nekoliko stotina okupljenih Srba i dalje blokiraju put između Gotovše i Štrpca

Nakon ranjavanj dečaka (11) i mladića (21) traže veće prisustvo Kfora i bezbednosne garancije da se ovako nešto neće ponoviti.

19.15 – Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varhelji o ranjavanju srpskihdečaka: Nema opravdanja za nasilje, očekujem punu istragu

„Šokiran sam napadom na dvoje dece u Štrpcu. Ne može biti opravdanja za bilo kakvo nasilje. Ne može biti opravdanja za bilo kakvo nasilje. Želim im brz oporavak! Verujem da će potpunu istragu sprovesti vlasti Kosova“, napisao je Varhelji na Tviteru.

18.52 – Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj saopštio je da je pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga umešan u napad koji se dogodio u Štrpcu.

Mehaj je u objavi na Fejsbuku naveo da slučajem bave organi bezbednosti i pravosuđa.

„Sada sam obavešten da je jedan pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga umešan u slučaj koji se desio u Štrpcu. Slučajem se bave organi bezbednosti i pravosuđa. Radiće se prema propisima i zakonima koje imamo na snazi u Ministarstvu odbrane i snagama bezbednosti“, napisao je Mehaj.

Mehaj je izrazio žaljenje zbog napada.

„Izražavam najdublje žaljenje zbog onoga što se dogodilo u Štrpcu. Povređenima želim brz oporavak. Ovakvi slučajevi su izolovani, ali ne smeju da se dese“, napisao je on.

18.50 – Misija OEBS-a na Kosovu o pucnjavi kod Štrpca, u kojoj su ranjeni S.S. (11) i Miloš Stojanović (21) – Odgovorni da budu izvedeni pred lice pravde.

„Najoštrije osuđujemo pucnjavu u blizini Štrpca ranije danas, u kojoj su dve osobe povređene. Brza akcija kosovske policije u hapšenju navodnog počinioca je dobrodošla i mora se pratiti tako da odgovorni budu izvedeni pred lice pravde. Mora postojati nulta tolerancija za takve akte nasilja“, navodi se u saopštenju Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu.

18.46 – Premijer Kosova Aljbi Kurti osudio ranjavanje dečaka i mladića kod Štrpca; Uhapšeni će se bez sumnje suočiti sa pravosudnim organima

Kosovski premijer Aljbin Kurti oštro je osudio današnji incident kod Štrpca, u kom su ranjeni dečak i mladić srpske nacionalnosti – kada je na njih pucano iz automobila u pokretu.

„Najoštrije osuđujem napad na dva državljana Kosova u Štrpcu“, naveo je Kurti.

Kurti je dodao da je „duboko zabrinut zbog njihovih povreda, poželevši im brz oporavak i podsetivši da su oni van životne opasnosti“.

Podsetio je i na ono što je prethodno potvrdila i Policija Kosova – da je osumnjičeni za ovaj napad već uhapšen i poručio:

„On bez sumnje mora i hoće da se suoči sa pravosudnim organima“.

Kurti je najavio da će nadležne jedinice nastaviti istragu i to dok se ne razjasne sve okolnosti ovog, kako je naveo, čina koji je neprihvatljiv i za svaku osudu.

„Želim da uverim sve građane da je Kosovska policija maksimalno angažovana u obavljanju svojih dužnosti u cilju zaštite života i imovine svih bez razlike“, poručio je premijer Kosova na Fejsbuku.

18.23 – Otac ranjenog Miloša (21) Zvonimir Stojanović: Teško je. Umesto da ovaj dan i ovo veče budemo kući zajedno svi, mi smo ovde u bolnici i strepimo za njihovo zdravlje i njihove živote.

„Zaista mi je žao što se desilo ovo. Ne znam, ne znam koga bi osudio ali ovo više ovako ne ide. Zaista je teško“, rekao je Stojanović.

18.17 – Hirurg u KBC-u u Gračanici dr Božidar Odalović rekao je da pacijenti koji su danas primljeni u Kliničko bolnički centar u Gračanici nakon ranjavanja u selu Gotovuša kod Štrpca stabilno i van životne opasnosti.

„Nažalost ovde u ovim krajevima ni Božić, odnosno Badnje veče ne može da prođe kako bi inače trebalo jer su oko 16 sati dovežena dva pacijenta iz Štrpca kolima Hitne medicinske pomoći sa ustrelnim ranama desnog ramena (dečak) i leve šake (mladić). Radi se o pacijentima 2001. godište koji ima ustrelnu ranu šake i 2011. godište sa ustrelnom povredom levog ramena. Radi se o teškim povredama. Oni su za sada hemodinamski stabilni, hirurški su obrađeni, hospitalizovani su i biće primenjene sve procedure koje se sprovode u ovakvim situacijama“.

Dr Odalović naveo je da je kod starijeg pacijenta Miloša Stojanovića urađena hirurška intervencija i izvađen projektil iz desne šake, dok kod drugog pacijenta jedanaestogodišnjeg S.S. nema stranog tela, jer je u pitanju prostrelna rana.

„Izvađen je projektil iz desne šake starijem pacijentu. To je metalno strano telo, verovatno metak ali nije na meni da ja to određujem. Kod drugog pacijenta je prostrelna rana, bez stanog tela u ramenu, biće hospitalizovan, bez oštećenja neurovaskularnih elemenata tako da će i on biti praćen. Stabilno su i van životne opasnosti“, rekao je dr Božidar Odalović.

18.13 – Premijerka Srbije Ana Brnabić zatražila je od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede pravdi krivce za današnji napad na srpsku decu u Gotovuši.

„Ni na pravoslavnu Svetu noć Srbi na Kosovu* nisu bezbedni. Najoštrije osuđujem ovaj opak zločin i tražim od međunarodne zajednice da odmah reaguje i privede krivce pravdi. Ovo je još jedan u nizu strašnih incidenata koji pokazuju težinu uslova u kojima Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno žive“, navela je Ana Brnabić na Tviteru.

17.45 – Policija Kosova saopštila je da je uhapšen napadač na dve osobe, od kojih je jedna maloletna, u blizini Štrpca.

„Područna policija Uroševca je nakon intenzivnog istražnog rada prikupila informacije na terenu, identifikovala osumnjičenog, državljanina Kosova, M.K. starog 33 godine. sumnjičeni je priveden u Područnu policiju u Uroševcu ili u Regionalni Sektor radi istrage. Za ostale informacije bićete blagovremeno obavešteni“, navodi se u saopštenju kosovske policije na Fejsbuk stranici.

17.44 – Srpska lista: Napad na srpsku decu zahteva najoštriju reakciju međunarodne zajednice
Srpska lista najoštrije je osudila „pokušaj ubistva“ srpskih dečaka u selu Gotovuša. Iz ove stranke zahtevaju da se odgovorni za ovaj brutalni i gnusni zločin najhitnije kazne, navodi se u saopštenju.

„Na Badnji dan, kada su se srpska deca vraćala iz Badnjaka pored njih je stalo vozilo sa dvojicom Albanaca koji su im pretili, a nakon toga pokušali da ih ubiju pucavši u njih. Tom prilikom oba dečaka su ranjena“.

Srpska lista poziva međunarodu zajednicu i nadležne institucije da reaguju.

„Ovaj ničim izazvan napad na srpsku decu zahteva najoštriju reakciju međunarodne zajednice ali i nadležnih bezbednosnih institucija. Napad je direktna posledica antisrpske histerije koju podgreva Aljbin Kurti“.

Kako se navodi u saopštenju, predstavnici Srpske liste uputili su pitanje Dželjalju Svečlji, ministru unutrašnjih poslova Kosova, ko je pokušao da ubije srpsku decu, ko je odgovoran za ovaj brutalni napad i da li su kriminalci na severu ili na jugu.

17.00 – Policija Kosova saopštila je da je Policijska stanica u Štrpcu dobila informaciju da su dve osobe povređene od vatrenog oružja od strane nepoznatog lica.

„Danas, 06.01.2023. oko 15.19, policijska stanica u Štrpcu dobila je informaciju da su u selu Drajkovce u Štrpcu dve osobe, jedna stara oko 11 godina, a druga oko 21 godina – povređene od vatrenog oružja od strane nepoznatog lica koja su se nalazila u putničkom vozilu u pokretu i koje se kretalo iz Štrpca u pravcu Uroševca i potom napustilo lice mesta“, navode iz KP.

Iz policije potvrđuju i da su povređeni poslati prvo u Centar porodične medicine u Štrpcu radi pružanja medicinske pomoći i nakon ukazane prve pomoći – kolima Hitne pomoći transportovani u Gračanicu na dalje lečenje.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, obojica povređenih su van životne opasnosti“, preciziraju iz policije.

Ističu da je policija preduzela sve radnje povodom ovog slučaja. Na lice mesta je izašla redovna policija, a potom i policijski istražitelji i krim tehničari Regionalnog istražnog sektora, po ovlašćenju tužioca starateljstva iz PTH-Uroševac – koji vrše uviđaj.

16.30 – Meštani Gotovuše i okolnih sela blokirali put između Gotovuše i Štrpca u znak protesta zbog ranjavanja mladića, zahtevajući hitno hapšenje napadača na dečake.

16.20 – Ranjeni dečak S.S (11) i Miloš Stojanović dovezeni u Kliničko-bolnički centar u Gračanici gde im se ukazuje lekarska pomoć.

16.16 – Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković: Pokušali su da ubiju dvojicu srpskih dečaka, neko je želeo da nam priredi krvav Božić.

„Pokušaj ubistva dvojice srpskih dečaka u Gotovuši kod Štrpca. Na decu pucao Albanac, po kazivanju meštana, iz vozila u pokretu. Miloš i Stefan imaju prostrelne rane. Pucano je na njih dok su nosili badnjake. Neko je želeo da nam priredi krvav Božić!“, napisao je Petković na Tviteru.

16.07 – Dvojica srpskih dečaka, rođaci Stefan Stojanović (11) i Miloš Stojanović (21) ranjeni su danas u Gotovuši kod Štrpca kada je na njih, bez ikakvog povoda, iz vozila u pokretu pucao lokalni Albanac, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

„Deca su u trenutku napada išla pored puta i nosila Badnjak kada je napadač na njih otvorio rafalnu palјbu, navodi se u saopštenju. Oni su zadobili prostrelne rane, jedan dečak je pogođen u šaku a drugi u rame i tek pukom srećom nisu stradali niti su životno ugroženi. U ovom trenutku se transportuju u Kliničko bolnički centar u Gračanici gde će dobiti najbolјu moguću negu. Reč je očiglednom pokušaju ubistva nedužne srpske dece koja su zasmetala samo zato što su nosila Badnjak i time jasno pokazala da su Srbi“.

Izvor :
Medija centar Čaglavica