Rakočević: Nema konačnog rešenja za Kosovo

„Nema konačnog rešenja za Kosovo“, kaže novinar Živojin Rakočević ali ističe da je namera međunarodne zajednice da zaključi svoj „propali projekat“.

„Nema konačnog rešenja za Kosovo, nema ga, niti će ga biti. Ta strašna reč je ušla u naš život i taj strašni termin podseća na neka zlokobna konačna rešenja i njega su prihvatili pomalo svi, moramo odustati od konačnog rešenja. Trebalo bi da imamo procesa demokratizacije, procesa demokratije i izgradnje institucija koje će nam omogućiti da živimo normalno. Nastavićemo papalelno da živimo mi u svojim getima, oni u svom većinskom getu i kretaćemo se sve do trenutka kada budemo shvatili da nema konačnog rešenja“, rekao je Rakočević.\

Rakočević smatra da nema nikakvog smisla da Kosovo bude u međunarodnim organizacijama, jer, kako navodi, Kosovo nije zaslužilo ni dosadašnje prisustvo u međunarodnim organizacijama.

„Da bi ste došli do međunarodnih organizacija, valjda je bilo potrebno da sačuvate minimum ljudskih prava u okviru entiteta koje vi kontrolišete. Da u gradovima, pa makar to bila i Priština bude 10, 20 ili 30 hiljada Srba a ne samo 20 koliko ih danas ima. Da u Prizrenu bude bar 10 hiljada Srba a ne samo osam kao što ih je danas. Kada to pitate institucije koje hoće da budu punopravni članovi međunarodnih organizacija, onda ćemo znati da pravda dolazi“.

Da bi Kosovo primenilo bilo koji predlog iz istraživanja Demostata (Istočna Belgija, Olandska ostrva ili Južni Tirol) mora imati demokratski kapacitet, navodi Rakočević.

„Tirol, Olandska ostrva i svi ti modeli koji su navođeni su bili primereni za odnose Kosova i Srbije i Beograda i Prištine. Ali ti primeri apsolutno nisu primenjivi na odnose Srba unutar Kosova. Niti se Olandska ostrva mogu primeniti za sever Kosova, niti Trentino ili Alto Adiđe na odnos Mitrovica Priština, to nema nikakvog smisla“, dodao je on.

Rakočević dodaje da se nalazimo u periodu kada međunarodna zajednica mora da zaključi svoj „propali projekat Kosova“.

„Ona mora da na taj propali projekat Kosovo stavi tačku, ali joj nikako to ne polazi za ruku. Postoje dva ključna momenta, jedan je kršenje međunarodnog prava, a drugi je katastrofa unutar njihovog projekta Kosovo. Sve što se sada od Kurtija traži jeste da pristane na potpisivanje papira, a taj papir će istog dana krenuti da nepoštuju Kurti i međunarodna zajednica. Suština svega što mi ovde doživljavamo je debakl svakog dogovora, ako imate propast svakog dogovora onda dugoročno ne možete očekivati od onih koji su slabiji i koji trpe sistemsku diskriminaciju već 23. godine da očekuju bilo šta dobro“, naveo je Rakočević dodajući da je dobro Srba u ovom trenutku samo geto u kom će preživeti sa nadom da čekamo slobodu, demokratiju i normalan razvoj, povratak ili pravo na život i rad.

Rakočević je kazao da međunarodna organizacija ima problem sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

„Ona mu to nedvosmisleno govori. Potpiši i pristani na ono što mi donosimo jer mi mislimo bolje Kosovu od tebe. Potpiši ovo što mi donosimo, sutra ćemo ga zajednički kršiti i zajedno ga nećemo poštovati. Njihov problem je samo kako da uvere Kurtija kako da to uradi“, mišljenja je ovaj novinar.

Podsetimo, predstavnici EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije razgovarali su prošle nedelje sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o francusko – nemačkom predlogu za rešavanje kosovskog pitanja. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se javnosti večeras u 20 časova, najavljeno je iz njegovog kabineta, a očekuje se da centralna tema bude evropski predlog za Kosovo.

Izvor :
Kim